Když kapr onemocní, vyvolá si horečku. Imunitní systém ryb se podobá lidskému, líčí vědec

23. srpen 2023

S rybími parazity se každý den setkává Tomáš Korytář. Jako vědecký pracovník Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích se na ně zaměřuje. Zkoumá, jak se ryby parazitům brání, a hledá paralely s lidským organismem.

Tomáš Korytář absolvoval doktorské studium na institutu Friedricha Loefflera v německém Greifswaldu, postdoktorandský program ho zavedl na veterinární fakultu Pensylvánské univerzity v USA.

Parazitolog Tomáš Korytář

Za nejzásadnější zkušenost pro nasměrování své vědecké kariéry označuje pobyt v Německu, na malém ostrůvku v Baltském moři. „Tam jsem poprvé pronikl ke studiu imunitního systému. Natolik mě to fascinovalo, že jsem to nedokázal opustit. Rozšířilo mi to obzory, dalo mi to příležitost setkávat se s lidmi, kteří uvažují stejně, a naučit se nové věci,“ vysvětluje.

Velice důležité ale podle něj byly i poslední tři roky, kdy se mohl ponořit do zkoumání imunitního systému ryb. „Měli jsme štěstí, že se nám podařily objevy, které jsme úplně nečekali. Staly se úplnou náhodou, a to je pro vědce vždycky největší zábava, to je ta pravá detektivka,“ usmívá se.

Proč se k parazitologickému výzkumu využívají právě ryby? „Ryby jsou nejstarší imunitní systém, který je podobný tomu našemu. Jsou v něm stejní hráči, má stejné buňky, je chráněn protilátkami a je schopen generovat stejnou odpověď, jakou by generoval náš imunitní systém. Já ovšem studuji imunitní systém u ryb hlavně proto, že je o něco jednodušší. Neprošel dlouhou evolucí až k savcům,“ říká Tomáš Korytář.

Čtěte také

Na rybách podle něj můžeme sledovat spoustu věcí. „Ukázalo se, že pokud se kupříkladu kapři nakazí virem a jsou nemocní, dokáží si zvýšit teplotu. Tento mechanismus naší horečky se objevil u ryb. Teplotu si samozřejmě nezvýší sami, ale začnou vyhledávat místa, kde je teplejší voda, a zůstanou tam, dokud se neuzdraví. Potom se zase vrátí do běžných vod,“ líčí.

Na tomto příkladu může vědec zkoumat, proč zvýšená teplota pomáhá bojovat proti patogenům. „Jednak brání patogenům v jejich růstu, zároveň zvyšuje rychlost buněčných procesů a umožňuje imunitnímu systému získat časovou výhodu v ničení bakterií, případně virů. Zánět je vlastně nesmírně pozitivní proces, který je léčivý. Když se ho snažíme příliš utlumovat, tak ho vlastně jen zdržujeme,“ dodává.

Celý rozhovor s parazitologem Tomášem Korytářem si poslechněte online.

Spustit audio

Související