Každým rokem jsou lidé štědřejší. Charita sčítá peníze z kasiček Tříkrálové sbírky

23. leden 2024 08:41

V prostorách českobudějovické charity chrastily drobné. Pracovníci rozpečeťovali kasičky z Tříkrálové sbírky a počítali jejich obsah. V celé diecézi už otevřeli přes dva tisíce pokladniček, ve kterých bylo kolem 10 milionů korun. A zhruba dvacet procent jim ještě zbývá.

Počítáme zvlášť kovové mince na kusy, zvlášť papírové bankovky. Pak se to dá všechno dohromady a sčítá se pro kontrolu znovu po jednotlivých nominálních hodnotách,“ popisuje Klára Vojslavská z českobudějovického magistrátu.

Pracovníkům pomáhá stroj, který rozeznává drobné. „Funguje to jako v každé bance. Nasypeme tam všechny drobné z pokladničky a ten stroj mince přesně rozdělí podle hodnoty. Velmi to usnadňuje a urychluje práci,“ říká ředitel Diecézní charity České Budějovice František Nestával.

Sčítání peněz vybraných v Tříkrálové sbírce v prostorách charity v Českých Budějovicích

Jak připomíná mluvčí charity Veronika Rybáčková, Tříkrálová sbírka je specifická tím, že peníze zůstávají v místě, kde se vyberou. „Lidé pomáhají opravdu svým sousedům. V letošním roce je schválených celkem 73 záměrů, výtěžek pomůže seniorům, lidem s různými druhy postižení, je tam velký objem peněz vyčleněných na takzvanou přímou pomoc, kterou jsme schopni reagovat na nějaké nenadálé situace, tragické události a podobně,“ dodává.

Částka, která se v Tříkrálové sbírce vybere, každým rokem narůstá. „Je tam vidět raketový nárůst nejen v možnostech, jak přispět, ale hlavně v tom, že lidé přispět chtějí. Pamatuji si, když bylo v Budějovicích v celé sbírce vybráno 300 tisíc, pak bylo 600 tisíc, 800 tisíc, milion. Loni jsme měli 2,1 milionu. Letos ještě nemáme všechno sečtené, ale odhaduji, že se dostaneme asi na 2 miliony 850 tisíc. Přitom to není jenom o penězích, ale o zvěstování Božího slova,“ komentuje František Nestával.

Kasičky budou pracovníci Diecézní charity sčítat do konce tohoto týdne.

Spustit audio

Související