Kateřina Bolechová: Vracím ti

10. duben 2020

V pozůstalosti se dá najít leccos a nemyslím teď šperky či zlaté zuby, ale různé artefakty jako řidičská oprávnění, výuční listy, pracovní knížky, pohlednice, fotografie a mnoho dalšího z dob, kdy se třeba ještě psalo c. k.

Zachycené tváře příbuzných i mně neznámých lidí, které spoušť fotoaparátu vytesala do věčného okamžiku. Já jsem v rodinné pozůstalosti našla i svůj křestní list a mimo toho ještě modlitební knížky a svaté obrázky po babičce.

Babička na můj vkus milovala Boha až přespříliš a já o sobě tvrdím, že jsem křtěný ateista. Volala jsem antikváři, že jsou to knihy a obrázky z počátku dvacátého století a on mi řekl: „Ach, víte, co toho je, ale přineste, kouknu na to.“

No, neznělo to příliš nadšeně a mně došlo, že takových věcí z minulého století běhá po světě stále dost. Nakonec jsem se rozhodla úplně jinak. Vzala jsem knihy a obrázky, vešla do kostela.

Lidé seděli, tiše jsem vše položila na poslední lavici. Pak jsem zvedla oči ke stropu, ta architektura je úžasná, pomyslela jsem si a s nevyslovenou větou na rtech: „Vracím ti, Bože, tvé knihy a obrázky, třeba se budou hodit některé z věřících oveček, ale jednu knihu jsem si přece jen nechala na památku“, jsem se vytratila zpět do ulice.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.