Kapři, ale i trofejní sumci z rybníka Rožmberk uvíznou v sítích rybářů
Třeboňští rybáři začali lovit největší český rybník Rožmberk. Poprvé na něm zatáhli sítě s východem slunce, v půl osmé ráno. Do neděle 14. října by měli vylovit až 150 tun tržních ryb, především kaprů.
Výlov zajišťuje zhruba padesát rybářů, jsou mezi nimi i studenti střední rybářské školy v Třeboni. Dalších zhruba čtyřicet lidí pracuje v zázemí.
Zátah přímo z pramice řídí Stanislav Vestfál, vedoucí střediska Rožmberk. „Prvním pohledem se mi zdá, že máme docela pěkně chyceno, že tady budeme mít v nevodu takých 300 až 350 metráků, takže uvidíme, jak nám půjde rychle třídění,“ komentoval ranní zátah.
Ryby rybáři třídí do kádí podle velikostí a také podle druhu. „Z těch 150 tun bude zhruba 130 tun tvořit kapr a dvacet tun bude ryba vedlejší,“ doplnil Josef Malecha, předseda představenstva Rybářství Třeboň.
Mezi vylovenými rybami se objevují ale také trofejní kousky, třeba i desítky kilogramů vážící sumci.
Teploty by o víkendu měly stoupat i nad dvacet stupňů. To není pro výlov úplně ideální, ale rybáři si s tím poradí. „Voda teď má zhruba 12 stupňů, takže zatím je to dobré a my už dneska vylovíme velký objem, takže ryb tady zůstane méně, což je zase příznivější pro další chod,“ vysvětlil Josef Malecha.
V rybníce Rožmberk žije i sumec Standa, oblíbenec rybářů. Při výlovu vysílal živě Český rozhlas

Rožmberk nedaleko Třeboně je největším rybníkem v Čechách. O víkendu z něj ale zbylo jen takzvané loviště. Rybáři totiž většinu vody vypustili kvůli podzimnímu výlovu. Dodnes přitom pracují stejně jako jejich předchůdci ve středověku.
V sobotu 13. října dopoledne můžete pod hrází Rožmberka navštívit i rozhlasový stánek Kuchařského časování s Petrem Stupkou. Kuchařský čaroděj Petr Stupka připravil pro návštěvníky ochutnávku tradiční rybí polévky. Podělí se s vámi nejen o tento recept, ale také o rady na přípravu dalších chutných rybích specialit z domácích vod.
Ryby vylovené z Rožmberka zamíří do sádek a potom třeba na vánoční stůl. Kapři budou letos o Vánocích dražší, za kilo zákazníci zaplatí 100 až 110 korun.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Hrozba obklíčení se blíží. Obránci Pokrovsku čelí riziku ‚vyhladovění‘, pád města je ale možné odvrátit
-
Považovat trojnásobné clo za úspěch je pošetilé. Je to diktát USA a jednání z pozice síly, myslí si ekonom
-
Pentagon tají cenu renovace Trumpova speciálu. Stovky milionů mohou jít z peněz na jaderné zbraně
-
CzechTek: Příběh českého raveu. ‚Tehdy byla svoboda ostřejší,‘ říká režisér podcastu Šafránek