Hráz rybníka Rožmberk se v létě mění v cyklistickou dálnici

10. červenec 2017

Rovinatá krajina Třeboňska je v letních měsících plná rekreačních cyklistů. Trasy vedou po hrázích rybníků i lesními cestami. Jedním z nejnavštěvovanějších míst je hráz největšího českého rybníka Rožmberk.

„Mířím do Jindřichova Hradce. Je tady moc krásně, vyšlo i počasí, akorát po cestě potkávám strašně moc cyklistů. Občas se bojím, aby do mě nenajeli nebo abych nespadla. To mi trochu vadí,“ říká Martina z Plzně.

Na začátku hráze v kiosku je kolem poledne asi stovka cyklistů. „Na Třeboňsko jsem se vrátil po patnácti letech a ten objem cyklistů narostl, to je znatelné. Nemyslím si ale, že je to neúnosné. Cyklistika zažívá boom a je to fajn,“ komentuje Jan Dubský z Prahy.

„Mně se zdá, že lidí je tady hodně. Občas už je to moc,“ dodává jeho kamarád Jaroslav Jerhot.

Podle Jana Vláška, ředitele Nadace Jihočeské cyklostezky, je v sezóně situace na rožmberské hrázi trochu alarmující. „Rok od roku počet cyklistů v lokalitě stoupá a je potřeba si uvědomit, že se cyklisté pohybují na hrázích rybníků, lesních a polních cestách, kde může hrozit určité nebezpečí, třeba pád větví ze starých stromů. Cesty jsou mnohdy úzké nebo nemají ideální povrch,“ připomíná.

Cyklistům, kteří vyhledávají klidná místa, doporučuje například lesy u Jemčiny, okolí Stráže nad Nežárkou, Lišova nebo Ševětína.

autor: pfr
Spustit audio