Kapelu Rangers opustil Jan Vančura kvůli lukrativní pracovní nabídce ze světa počítačů

25. listopad 2018

Studiový sál Českého rozhlasu České Budějovic byl opět zaplněn do posledního místa. Lidé se přišli podívat na jednu z dalších hudebních legend, zpěváka Jana Vančuru a skupinu Plavci.

Jan Vančura je spojen s původní sestavou kapely Rangers. „Odešel jsem v roce 1987. To jsem dělal takový komplexní životní kotrmelec. Rozváděl jsem se a znovu se ženil, na tom bylo pikantní, že mě v pondělí rozvedli a v pátek jsem se ženil. A k tomu jsem odcházel z kapely,“ prozrazuje.

Rangers podle svých slov opustil kvůli lukrativní pracovní nabídce z oblasti IT. „Nechci říct, že v kapele byla ponorka, my jsme spolu vycházeli dobře, ale najednou jsem byl nějak unavený tím vším ježděním po koncertech. Tak jsem strávil dva roky u firmy, kterou jsem zastupoval,“ vysvětluje.

Zvedněte kotvy i Pole s bavlnou. Do budějovického rozhlasu připluli Plavci

Honza Vančura a kapela Plavci při vystoupení ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice

Honza Vančura a kapela Plavci zapívali a zahráli ve středu 21. listopadu v budově Českého rozhlasu České Budějovice při veřejné nahrávce.

Zpátky k hudbě ho to začalo táhnout relativně brzy, ale naplno se k ní vrátil až po přelomu tisíciletí.

O koncertování v současné době říká, že lidé nechtějí příliš slyšet něco nového. „Velmi bazírují na tom, aby slyšeli to, co si pamatují, protože to v nich vyvolává nějaké vzpomínky. Proto máme kmenový repertoár a k němu přidáváme novinky, ale nesmí se to přehánět. Je potřeba dát posluchačům, co vnímají,“ popisuje.

Proto také ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice nesměly chybět písně jako Pole s bavlnou, Smutný psaní nebo Zvedněte kotvy. „Repertoár obměňujeme, ale některé písně mají své místo stabilně,“ uzavírá Jan Vančura.

Rozhovor, který vznikl před koncertem Plavců, přináší kulturní magazín Kavárna. Dále připomíná společné turné Ivy Bittové, Lenky Dusilové a Moniky Načevy a představuje album Marie Rottrové Lady Soul a audioknihu Vánoce Hercule Poirota.

Spustit audio

Související