Kamenné fragmenty už neexistujících částí hradu Zvíkov uvidí návštěvníci v nové expozici

13. srpen 2024 08:38

Hrad Zvíkov na Písecku letos poprvé zpřístupnil přízemí královského paláce. Ještě před třiceti lety v něm rostla tráva, v současnosti se tam nachází lapidárium. Návštěvníci v něm najdou kamenné fragmenty ze 13. až 19. století.

„Prostory působí jednoznačně jako sklepní, což je dáno tím, že jsme výškově pod úrovní nynějšího nádvoří,“ ukazuje kastelán hradu Zvíkov Aleš Kadlčák v původním přízemí královského paláce.

Vznikla tu expozice složená z kamenných fragmentů, které pocházejí z areálu hradu. „Nacházely se postupně, největší část byla vykopána v 70. letech 20. století, když tady probíhaly velké přestavby, rekonstrukce zaměřené hlavně na královský palác,“ uvádí kastelán.

Čtěte také

Všechny fragmenty jsou ze žuly a návštěvníci se dozvědí, z jakých částí hradu pocházejí. „Zhruba patnáct kusů opravdu považujeme za velmi reprezentativní. Všechny jsou ze 13. století a zároveň z té nejstarší fáze výstavby hradu. Jedna část je přímo z královského paláce. Můžeme jednoznačně přiřadit, kam který sloup, kružba, klenební žebro patřilo,“ říká Aleš Kadlčák.

V expozici se podle něj nacházejí také rarity. „Jsou tady takové kamenné fragmenty, které v tom gotickém paláci ničemu nepřiřadíme. Jediné, s čím se asi dá pracovat, je hypotéza, že pochází ještě ze starších staveb, které se tady předpokládají – předtím než kolem roku 1250 začala výstavba přemyslovského paláce,“ popisuje.

Zajímavý je také pohled do sklepních prostor, kde se stále drží voda. Původní majitelé je zřejmě používali jako cisternu.

Spustit audio

Související