Dražší vstupné, méně prohlídkových tras. Kasteláni hradů a zámků plánují úsporná opatření

20. březen 2024 14:36

Kasteláni hradů a zámků letos očekávají míň peněz na provoz. Přitom musí počítat s vyššími náklady – především na platy průvodců a dalších zaměstnanců, kteří pracují takzvaně na dohodu. I když správci památek ještě neví, s jakým rozpočtem budou letos hospodařit, například hrad a zámek v Jindřichově Hradci už připravil několik úsporných opatření.

„Letošní sezona nebude vůbec jednoduchá. Především se do toho promítla nová legislativa, která promluvila do dohod o provedení práce, o pracovní činnosti. Předpokládá se, že se průvodci prodraží asi o třicet procent. Protože ale určitě neobdržíme více peněz na průvodce, znamená to, že reálně jich máme o třetinu méně,“ říká kastelán zámku v Jindřichově Hradci Jan Mikeš.

Kvůli financím bude muset zámek omezit některé služby. „Od roku 2016 jsme návštěvníkům, kteří si rádi prochází prostory sami, nabízeli prohlídkovou trasu v gotickém hradě. Vnímal jsem to jako službu, která je třeba v zahraničí docela oblíbená. Nebyla široce využívaná, přesto samozřejmě brala úvazky kustoda, který musí být přítomen. Takže to je jedno z těch omezení,“ nastiňuje Jan Mikeš.

Čtěte také

Na některých trasách se také zvýší vstupné pro dospělé. Ve hře bylo i uzavření dvou výstav v prostorách zámku. „Dlouho to vypadalo, že budeme muset zavřít prohlídkovou trasu ve druhém patře Adamova stavení, kde je výstava o rodu Černínů, a pak expozici s krásnými loutkami Stanislavy Stuchlé. Nakonec se ale podařilo najít řešení, jak je nechat otevřené, a navíc budou výstavní sály oživeny sbírkou lega,“ uvádí kastelán jindřichohradeckého zámku.

Kvůli složité ekonomické situaci musí jihočeské hrady a zámky zvýšit vstupné v průměru o šest procent. „Ceny energií jsou výrazně vyšší než v předchozích letech a také se do toho promítá situace našeho zřizovatele, ministerstva kultury, od nějž je finanční podpora nižší. Naše náklady jsou kryté pouze asi ze šedesáti procent, zbytek si musíme vydělat sami,“ vysvětluje šéf jihočeských památkářů Petr Pavelec.

Hlavní sezona na jihočeských památkách začíná na Zelený čtvrtek, tedy 28. března.

Spustit audio

Související