K Černému jezeru na Šumavě bude jezdit vláček

6. červenec 2018 14:11

Silniční vláček s ekologickým pohonem spojí šumavskou Železnou Rudu a Černé jezero. Turistům od 10. července zkrátí cestu a nabídne příjemnou vyhlídkovou jízdu.

Několikrát denně se na zhruba osmikilometrovou trasu z Železné Rudy k Černému jezeru na Šumavě vydá zelený silniční vláček s ekologickým pohonem. Město o něj usilovalo přes šest let, teď se mu podařilo získat dotaci i všechna potřebná povolení.

Každé ráno vyjede z centra Železné Rudy a přes Belveder a Hofmanky dojede na Špičácké sedlo. Odtud pak bude několikrát denně jezdit na Černé jezero a zpět. Poslední spoj kolem 16. hodiny pojede opět až do Železné Rudy. Přistoupit je samozřejmě možné na kterékoli z těchto zastávek.

„Od Chráněně krajinné oblasti Šumava máme provoz povolený jen do 15. září," řekl ČTK starosta města Michal Šnebergr.

Svezení po celé trase přijde na 100 korun. Ze Špičáckého sedla na jezero nebo do Železné Rudy to bude 50 korun, 80 korun zaplatí jeden dospělý se dvěma dětmi do 15 let.

Vláček jezdí na zemní plyn, má tmavě zelenou lokomotivu a dva vagonky s kapacitou 60 cestujících, počítá se se dvěma místy pro vozíčkáře. Veškeré informace o cenách a o jízdním řádu získají zájemci třeba v železnorudském informačním středisku nebo na webových stránkách města.

Železnorudsko nabízí řadu dalších lákadel

Vláček může jet rychlostí maximálně 25 kilometrů v hodině, celá trasa i se zastávkami trvá téměř hodinu a půl a je tedy takovou příjemnou vyhlídkovou jízdou.

Sloužit bude i těm, kteří by kvůli nějakému hendikepu až k jezeru nedošli. Vláček bude stavět přímo na hrázi a u jezera vždy bude mít pauzu, takže si lidé budou moci v poklidu prohlédnout místo a nasednout na zpáteční spoj.

Některé cesty podél Schwarzenberského kanálu na Šumavě zůstávají uzavřené

Likvidace polomového dřeva v Národním parku Šumava

Silné bouřky a především orkán Herwart po sobě na Šumavě zanechaly tisíce popadaných stromů. Správa Národního parku kvůli odvozu polomů loni na podzim uzavřela turisty vyhledávané trasy.

Jak uvedl starosta Železné Rudy, město letos dalšími investicemi zkvalitnilo Hadí stezku, rozšířilo Sklářskou stezku a Železnou stezku na Špičák.

Velkým tahákem je nové návštěvnické environmentální centrum, které připravilo další expozice šumavské přírody a výstavy.

V okolí Železné Rudy směrem na Prášily a Hamry jsou stovky kilometrů označených a udržovaných pěších a cyklistických tras. Největšími kulturními akcemi budou opět Rysí slavnosti a Železnorudské slavnosti.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová
Spustit audio

Související