Některé cesty podél Schwarzenberského kanálu na Šumavě zůstávají uzavřené

4. červenec 2018 10:45

Silné bouřky a především orkán Herwart po sobě na Šumavě zanechaly tisíce popadaných stromů. Správa Národního parku kvůli odvozu polomů loni na podzim uzavřela turisty vyhledávané trasy.

Nyní už návštěvníci zase mohou na oblíbenou Medvědí stezku. Nadále ale trvá uzavírka dalších tras kolem Schwarzenberského kanálu.

Turisté, hlavně cyklisté, si přesto se zákazem moc hlavu nelámou. „Řada turistů ten zákaz porušuje, i když cesta je řádně označená zákazem vstupu,“ říká vedoucí Informační a strážní služby Národního parku Šumava Adam Diviš.

V případě, že turisté zákaz poruší, hrozí jim nejen pokuta, ale především sami sebe vystavují velkému nebezpečí. „Hrozí, že se potkají s technikou, která se tady pohybuje. Cesty jsou hodně nepřehledné, cyklisté mohou jet velmi rychle z kopce a potom nemají šanci včas zastavit. Navíc okolo cest jsou naskládkované hromady dřeva, hrozí jejich sesunutí a zavalení lidí,“ připomíná Adam Diviš.

Turistické trasy uzavřené do 31. července 2018

Je uzavřen úsek Schwarzenberského kanálu na Jezerním smyku poblíž Rosenauerovy kapličky až po Jelení vrchy. Dále turisté nesmí na takzvanou Hučickou cestu, podél potoka Hučina od Jeleních Vrchů na Černý Kříž.

Zejména teď v prvním týdnu letních prázdnin očekává Správa Národního parku Šumava velký nápor. Do oblasti Jeleních Vrchů přijedou až desítky tisíc turistů.

Díky jedné fotografii na Facebooku dostal unikátní možnost zachytit pralesy Šumavy

Skrze Boubínský prales protéká Kaplický potok

Rok 2018 je pro Národní park Šumava rokem pralesů. Připomíná 160. výročí počátku ochrany Boubínského pralesa a také vznikla kniha Pralesy Šumavy. Jejími autory jsou mluvčí národního parku Jan Dvořák a fotograf Tomáš Čamra.

„Bohužel vyšlo to na toto období, nedá se nic dělat, musíme to všichni vydržet, proto žádáme návštěvníky, aby byli ohleduplní. Tento týden je první z vrcholů sezóny, pak doufáme, že se návštěvnost trochu sníží, ale bude zase vrcholit na přelomu července a srpna,“ dodává Luděk Švejda z informační a strážní služby ve Stožci.

Vybrané trasy budou uzavřené až do konce července.

autor: mvo
Spustit audio

Související