Do běžně nepřístupných končin Šumavy vezmou zájemce Průvodci divočinou

8. červen 2018 07:35

Zájemci o prohlídky běžně nepřístupných míst Národního parku Šumava mají nejvyšší čas přihlásit se do projektu Průvodci divočinou.

Při jednodenních, případně i dvoudenních komentovaných výpravách poznají vzácné rostliny. A když budou mít štěstí, můžou potkat třeba i jelena, tetřeva a další živočichy.

Jedna z výprav vede k řece Řasnice nedaleko Lenory. Zde lidé narazí na rdesno hadí kořen. „To je poměrně rozšířená rostlina tady v nivě Řasnice. Je to typická rostlina pro tohle období a živná rostlina takového ikonického šumavského motýla, který se jmenuje perleťovec mokřadní,“ ukazuje průvodce Vladimír Dvořák.

„Po odsunu Němců se tady v té nivě přestalo hospodařit a rdesno hadí kořen se všude rozšířil a s ním i perleťovec mokřadní, který je jinak v České republice velmi vzácný,“ dodává.

V části Šumavy přestanou lovit jelení zvěř, přenechají to vlkům

Vlk na Šumavě

Sedm tisíc hektarů šumavského národního parku bude patřit vlkům. Správci, kteří v lokalitě sousedící s Národním parkem Bavorský les doteď lovili jelení zvěř, šelmám ustoupí.

Letos si lidé můžou komentované prohlídky nově zarezervovat přes internetový obchod, který je dostupný na webových stránkách vycházky-npsumava.cz.

První vycházka se uskuteční v neděli 17. června, poslední v říjnu. „Drtivá většina je až po 15. červenci, je to s ohledem na tetřeva hlušce,“ doplňuje Vladimír Dvořák.

Národní park Šumava spustil registraci na vycházky ke konci května a momentálně jsou už ze dvou třetin vyprodané. Podle Vladimíra Dvořáka je ale volných míst stále dost.

autor: mvo
Spustit audio

Související