Chovatelé ovcí na Šumavě obeženou pastviny sítěmi proti vlkům

28. duben 2018 08:10

Dva kilometry takzvaných vlčích sítí pořídili mladí farmáři z Klatovska. Zhruba od května vždy pasou svá stáda na území Národního parku Šumava a chtějí tak ovce ochránit před případným útokem vlků.

Za speciální sítě zaplatili 400 tisíc korun, z toho 85 procent pokryla evropská dotace z Operačního programu Životní prostředí. Farmáři z Klatovska patří zatím jen ke dvěma žadatelům v republice, kteří dotaci využili. 

Svých šedesát ovcí a čtyřicet jehňat zatím mají na zimovišti. „Zde používáme elektrické sítě, které se standardně prodávají, mají devadesát centimetrů. Na Šumavu jsme pořídili vlčí sítě, ty mají 120 centimetrů, jsou pevnější, aby se mohly líp ukotvit, aby je vlci snadno neprorazili ani nepřeskočili,“ popisuje David Vondraš.

Se Zuzanou Coňkovou pase v létě ovce v okolí Prášil, Srní a Kvildy, tedy v místech, kde se znovu objevují volně žijící vlci. „K preventivním opatřením před napadením vlky patří, že ovce by měly být na noc zahnané do nějakého přístřešku, chlíva, ale tam to nejde,“ říká Zuzana Coňková.

Na Šumavě je po 150 letech vlčí smečka. Letos se narodila minimálně tři vlčata

Vlky mohou lidé na vlastní oči vidět v Srní na Šumavě. Žijí zde v oploceném areálu, nad kterým vede lávka pro návštěvníky

Desetivteřinové video přineslo odborníkům očekávaný důkaz. Na Šumavě se utvořila vlčí smečka. Tři mláďata zachytila fotopast v Bavorském lese. Vlčí smečka se tak v šumavské volné přírodě objevila po 150 letech.

Celou louku proto obeženou vlčí sítí. „Máme jí zhruba dva kilometry, abychom oplotili všechny pastviny a nemuseli nic přenášet,“ dodává David Vondraš.

Útoku vlka se podle svých slov obává. „Nedovedeme si představit, že by se nám stalo to, co minulý rok kolegům na Knížecích Pláních,“ říká. „Máme šedesátihlavé stádo a z toho čtyřicet kusů jsou plemenné ovce šumavské, které jsou ve světovém genofondu, to jsou pro nás takové zlaté ovečky,“ doplňuje Zuzana Coňková.

autor: en
Spustit audio

Související