Vodáci už mohou sjíždět horní tok Vltavy, který vede přísně chráněnou částí Šumavy

2. květen 2018 08:20

Vodáci v úterý 1. května poprvé vyjeli na Teplou Vltavu. Novou sezónu na Šumavě zahájili u Soumarského mostu. Zhruba 17 kilometrů dlouhá plavba do Pěkné se dá zvládnout za čtyři hodiny.

Trasa podle průvodce národního parku Martina Flíčka vede nejcennějšími partiemi Šumavy. „Kolem je první zóna, je tam zákaz brodění. To samozřejmě neznamená, že když se převrátíte, nemůžete dát nohu na zem. Zákaz brodění je hlavně kvůli perlorodce a rostlinám, které to hodně ničí,“ popsal.

Ochranáři na řeku za příznivého stavu vody pustí maximálně 63 lodí denně. Právě dostatek vody je základním kritériem pro splouvání horní Vltavy. Hladina musí u Soumarského mostu dosáhnout alespoň 50 centimetrů.

Řeka Vltava mezi Větřním a Novým Spolím zůstane neprůjezdná jen zčásti

Barevná skála a řeka Vltava u Českého Krumlova

Lesy České republiky plánovaly uzavřít úsek Vltavy mezi Větřním a Novým Spolím kvůli havarijnímu stavu Barevné skály. Hrozí totiž odlomení až tisícitunového bloku. Část řeky ale nakonec zůstane pro vodáky sjízdná.

„Pokud je pod padesát centimetrů, splouvat se nemůže důležité. Každý si musí uvědomit, že tady se proplouvá tím nejcennějším územím kolem Vltavy a tomu je potřeba přizpůsobit své chování,“ doplnil mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Ke splouvání Teplé Vltavy se musí vodáci předem registrovat na webových stránkách Národního parku Šumava.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související