Řeka Vltava mezi Větřním a Novým Spolím zůstane neprůjezdná jen zčásti

27. duben 2018 08:40

Lesy České republiky plánovaly uzavřít úsek Vltavy mezi Větřním a Novým Spolím kvůli havarijnímu stavu Barevné skály. Hrozí totiž odlomení až tisícitunového bloku. Část řeky ale nakonec zůstane pro vodáky sjízdná.

Situaci změnilo jednání zástupců Lesů České republiky, Povodí Vltavy a firmy Ingetour, která provozuje u řeky několik tábořišť a půjčoven lodí.

Mezi jezem Konopa a Barevnou skálou je od čtvrtka úplně uzavřený asi stopadesátimetrový úsek místní komunikace, a to jak pro pěší, tak pro cyklisty. K zátarasům, které lidé nerespektovali, nově přibyl i dvoumetrový neprůchozí plot.

Řeka uzavřená není. Povodí Vltavy ale nedoporučuje splouvat Vltavu propustí při pravém břehu.

Majitel firmy Ingetour Pavel Mačuda doporučuje při splouvání úseku mezi Větřním a Českým Krumlovem zastavit s lodí nad jezem na levém břehu. Tam je dostatek místa pro vystoupení a vytažení lodi.

Při nižším stavu vody je u levého břehu možné přetažení nebo koníčkování lodi přes korunu jezu. Za vyššího stavu vody se ale pod jezem tvoří vývařiště a válec, proto Pavel Mačuda doporučuje přenesení lodi po levém břehu. Nástup do lodi pod jezem není zatím nijak upravený, a tak musí být vodáci opatrní.

Ředitel závodu Horní Vltava státního podniku Povodí Vltavy Zdeněk Zídek slíbil, že v příštím týdnu začnou v místě terénní úpravy tak, aby se maximálně usnadnil výstup vodáků s loděmi a opětovné nasednutí do lodí pod jezem.

O dalších možných variantách řešení, které by umožnily splutí řeky, budou odborníci ještě jednat.

Spustit audio

Související