Josef Zíma si získal velkou oblibu nejen u posluchačů populární hudby, ale i dechovky

12. květen 2022

Hlavní postavou Dechovkovinek bude čerstvý devadesátník, zpěvák a herec, který českou dechovku proslavil měrou vrchovatou – Josef Zíma. Rozhlasovou oslavu jeho jubilea zahájíme Šumařinkou, slavnou polkou Karla Vacka, kterou Josef Zíma nahrál s Orchestrem Karla Vacka mladšího.

Josef Zíma se narodil 11. května 1932 v Praze. Po rodičích je ale Jihočech, neboť maminka pocházela z Řípce a tatínek ze Sedlečka u Soběslavi. Josef Zíma vystudoval gymnázium v Praze – Michli a poté už se – při studiu herectví – začal věnovat zpěvu.

Jeho první herecké angažmá bylo v divadle v Benešově, kde působil v letech 1953 až 1955. Pak strávil dva roky v Armádním uměleckém souboru a z něj zamířil do Divadla satiry. Mezi lety 1962 a 1992 byl v angažmá v Městských divadlech pražských.

Současně se věnoval i kariéře pěvecké a v žánru tehdejší populární hudby dosáhl nebývalých úspěchů. Zájemce o tuto část Zímovy umělecké dráhy odkazuji na pořad kolegy Jiřího Kasala Světla ramp. V Dechovkovinkách se budeme samozřejmě věnovat dechovce. Zazní valčík Karla Hašlera Když muzika začne hrát, jedna z raných nahrávek Josefa Zímy v tomto žánru.

Čtěte také

Josef Zíma se dechovce a lidové hudbě začal více věnovat v druhé polovině 60. let. Účinkoval v televizních a rozhlasových pořadech a vystoupil na nesčetném množství zájezdových představení. Obrovskou popularitu mu přineslo konferování televizního pořadu Sejdeme se na Vlachovce v 70. a 80. letech. Josef Zíma si s každou zde účinkující dechovkou také zazpíval. Vše bylo živé, žádný playback. Jednou z kapel, která účinkovala na Vlachovce často, byla Kutilka Zorky Kohoutové. Josef Zíma s ní natočil lidovou polku Spanilé děvčátko.

Ke stovkám nahrávek Josefa Zímy občas přispělo i českobudějovické rozhlasové studio. V 80. letech zde natočil tři písničky s Českou kapelou Zdeňka Růžičky. Jednou z nich je valčík Ady Doška s textem Svatavy Svobodové Zbývá mi přání.

V necelé půlhodince, která je vyhrazena tomuto pořadu, nelze postihnout celou neuvěřitelně obsáhlou uměleckou brázdu Josefa Zímy. Jubilant přes svůj vysoký věk stále natáčí rozhlasové pořady, poskytuje rozhovory a hlavně – baví lidi na svých vystoupeních. Elánu má stále na rozdávání. Přejme mu k devadesátinám, aby to, co má nejradši, mohl dělat ještě dlouho.

Spustit audio

Související