Jiří Březina: Hamakáři

12. květen 2020

Před několika lety jsem si koupil hamaku. Kus pevné a lehké látky za tři stovky, kterou napnete mezi stromy a máte parádní lůžko na toulky přírodou nebo třeba lenošení na zahradě. Taková houpací síť bez ok.

Pokud jste něco takového ještě nezkusili, doporučuju, krásně se to kolébá, až vás to ukolébá k spánku. Ale o tom teď mluvit nechci.

Poté, co mě hamakování nadchlo, jsem se přihlásil do několika internetových hamakářských skupin. Zkušenosti zkušených se vždycky hodí, zvlášť když jde o pobyt v přírodě.

Netrvalo to ale dlouho a členství v těch skupinách mi poněkud zhořklo. Ve finále se totiž vždy jednalo o platformu několika jedinců, kteří řešili naprosté šílenosti. Jak to udělat, aby hamaka nevážila 180 gramů, ale jen 175. Proč je absolutně nemožné používat hamaku ne za tři stovky, ne za pětistovku, ale ani za tři tisíce, a proč je nutné mít ji alespoň za tisícovky čtyři.

Uvědomil jsem si, že jakékoli počínání, které se člověku stane koníčkem, se může snadno zvrátit v posedlost. A jakkoli nemám rád rozlišení na mužské a ženské záležitosti, tady jde zdá se o doménu mužů. Cílem je sebrat jakoukoli spontánní radost z daného hobby a řešit podružné technikálie.

V hamakářských skupinách jsem nakonec dlouho nevydržel. Venku jsem i nadále spokojeně přespával v té své třístovkové.

Tahle spokojenost mi vydržela až do loňska, kdy jsem si na výletování pořídil nové kolo za pár tisícovek.

Já hlupák se chtěl znovu poučit u zkušených uživatelů internetových skupin. Řeknu vám, proti cyklistům jsou hamakáři úplní žabaři.

autor: Jiří Březina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.