Jindřichův Hradec zatím provozní dobu restaurací v centru vyhláškou neomezí

1. březen 2019 07:08

Zastupitelé Jindřichova Hradce zatím vyhlášku na omezení provozní doby restaurací a barů připravovat nezačnou. Odmítli tak petici obyvatel historického centra města, kteří si na chování návštěvníků těchto podniků stěžovali.

Petici požadující omezení podniků podepsalo téměř 50 lidí. Vadí jim například nepořádek, který po návštěvnících restaurací a barů zůstává. „U našich vrat je takový krásný kout, který přitahuje všechny pod vlivem alkoholu a chodí nám sem močit do rohu. A nejen to. Měl jsem tady už dvakrát pozvracená vrata a občas uklízím i nějakého podpapíráka,“ popsal Vladimír Štefl, který na náměstí Míru žije 50 let.

Lidé si stěžují i na hluk. Turistická sezona podle nich v předešlých letech trvala dva měsíce v létě, teď začíná v polovině dubna a končí v listopadu. Lidé z restaurací chodí ven kouřit a celé noci, ve všední dny i o víkendech, pod okny pokřikují. Řada obyvatel se tak z centra raději stěhuje.

Obyvatelé v petici požadovali, aby městská policie lépe kontrolovala to, jestli podniky zavřou, když mají. To je ale podle starosty města Stanislava Mrvky problém ve chvíli, kdy není vyhláškou jasně stanovaná zavírací doba.

Vedou je do křoví. Nevidomí znovu našli chyby na signálních pásech v Jindřichově Hradci

Nevidomý Aleš Klabouch si stěžuje na dláždění ulic v Jindřichově Hradci. U přechodu na Masarykově náměstí ho například signální pás vede do křoví

Po dvanácti letech sporů s jindřichohradeckou radnicí se nevidomí dočkali nového dláždění signálních pásů na Masarykově náměstí a v Růžové ulici. Jen několik týdnů po tom, co z náměstí dlaždiči odešli, ale našli nevidomí další chyby.

Městská policie na víkendy posiluje noční hlídky, ale ani to není podle vrchního strážníka Luboše Müllera absolutní řešení. „Ten člověk si zakřičí a během chvilky vstoupí do nějaké provozovny, ztratí se z dohledu. Nebo když máte skupinku deseti lidí, tak jak budete identifikovat toho, kdo ruší? Nevidíte ho, jenom slyšíte,“ vysvětlil.

Zastupitelé napříč politickými stranami se shodli na tom, že je potřeba situaci řešit. Zároveň ale odmítli připravit vyhlášku, která by plošně omezila provozovatele restaurací a barů a nařídila jim, v kolik hodin musejí hosty vyprovodit. Ocenili také to, že řada provozovatelů už u svých podniků dělá určitá opatření.

Nakonec souhlasili s návrhem opozičního zastupitele Jaroslava Chalupského, podle nějž by rada města měla situaci detailně analyzovat. „Je potřeba to řešit na základě jasné analýzy, jasných dat, ne nějakých dojmů. Dát tohle na misky vah a potom s tím precizně zacházet a hledat řešení. Doopravdy jít ke kořenům problému, ne to škrtem pera řešit plošně,“ řekl.

Spustit audio

Související