Vedou je do křoví. Nevidomí znovu našli chyby na signálních pásech v Jindřichově Hradci

19. květen 2018 14:10

Po dvanácti letech sporů s jindřichohradeckou radnicí se nevidomí dočkali nového dláždění signálních pásů na Masarykově náměstí a v Růžové ulici. Jen několik týdnů po tom, co z náměstí dlaždiči odešli, ale našli nevidomí další chyby.

Nevidomý Aleš Klabouch se zkouší podle nově dlážděných signálních pásů zorientovat na Masarykově náměstí v Jindřichově Hradci. Pás na hranici náměstí a Růžové ulice pod prodejnou Jednoty ho zavedl do křoví.

Podobné chyby našel na náměstí čtyři. „Na druhé straně kde je nový signální pás, vedle něj zůstal starý hladký žulový a myslíme si, že to člověka zmete,“ říká o obhlídce, kterou na místě provedl se zástupci organizace nevidomých a slabozrakých SONS.

Výměnu materiálu nařídil městu soud. Velké hladké žulové kvádry podle jeho verdiktu vyměnila radnice za dlažební kostky s výstupky. „Ty prvky, které jsou používány nově, jsou s plastickými výstupky a certifikovány státní zkušebnou,“ vysvětluje Vladimír Krampera z odboru rozvoje.

S použitým materiálem už Aleš Klabouch problém nemá. Chce ale dosáhnout toho, aby signální pásy vedly nevidomé přes Masarykovo náměstí bezpečně. I proto radnici znovu oslovil a požádal o projektovou dokumentaci.

Starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka: Vandalů přibývá. Máme dát kameru na každý roh?

Stanislav Mrvka, starosta města Jindřichův Hradec

Druhé volební období ve funkci starosty města Jindřichův Hradec letos zakončí Stanislav Mrvka z ČSSD. Má také zkušenosti s vedením kanceláře hejtmana a je zastupitelem Jihočeského kraje.

Na žádost odpoví radnice podle zákona o svobodném přístupu k informacím, konkrétnější zatím místostarosta Bohumil Komínek být nechce. „Pro nás to dělal projektant, který na to licenci má, takže v tuto chvíli se budeme dotazovat, jestli je to opravdu správně,“ říká.

Město teď chystá další úpravy Masarykova náměstí. Tentokrát investuje do autobusových zastávek. Po rekonstrukci budou moct autobusy zajíždět blíž k obrubníku, což usnadní nastupování nejen nevidomým, ale i lidem s horší pohyblivostí nebo maminkám s kočárky.

autor: hoch
Spustit audio

Související