Jindřichův Hradec nechá po třech letech zajistit svah pod silnicí v Mlýnské ulici

15. prosinec 2018 07:51

Doprava v Mlýnské ulici v Jindřichově Hradci se příští rok vrátí k běžnému provozu. Městu se teď podařilo vybrat firmu, která zajistí drolící se skálu pod silnicí naproti zámku.

Už od roku 2016 jezdí auta místem kyvadlově, navíc tam nesmějí těžká nákladní auta. Výjimku dostaly jenom autobusy.

Skála pod Mlýnskou ulicí se začala drolit na jaře 2016. Dlouhou dobu trvalo, než se městu podařilo najít projektanta, který zajištění svahu připraví. Když radnice vypsala výběrové řízení na firmu, která provede samotné práce, také se jí nedařilo.

Po dvou a půl letech to vypadá, že práce konečně začnou. „Zvítězila firma se sídlem v Ostravě, která má vlastní technologii potřebnou k budování různých pilotů zajišťujících skalní svah, zatímco ostatní firmy si musí toto pronajímat. Takže nabídli nejvýhodnější nabídku,“ řekl starosta Stanislav Mrvka.

Po více než dvou měsících skončila sanace Barevné skály u řeky Vltavy v Krumlově

Barevná skála a řeka Vltava u Českého Krumlova

Zátarasy a také ploty už pod Barevnou skálou u řeky Vltavy v Českém Krumlově nenajdete. Sanace skalního masivu po více než dvou měsících skončila.

Za práce zaplatí město šest milionů korun. Za ně ale dostane i širší vozovku. „Využijeme této akce i k tomu, že rozšíříme vozovku. Udělá se tam masivní opěrná zeď v celém rozsahu skalního svahu, aby se zamezilo budoucím sesuvům, protože podle geologického posudku by mohlo dojít kdykoli k sesuvu další části skalního bloku. Proto jsme přistoupili k tomuto komplexnímu řešení,“ upřesnil vedoucí odboru rozvoje Vladimír Krampera.

Práce začnou 4. března a potrvají do konce srpna. „Když se bude pracovat dole, měla by být půlka komunikace průjezdná, ale bude období, kdy to bude muset být zavřené celé. Pak nezbývá nic jiného než využít objížďky. Samozřejmě je to problém i pro městskou hromadnou dopravu a další, takže zavčasu bude veřejnost informovaná,“ dodal Stanislav Mrvka.

Protože svah je naproti jindřichohradeckému zámku, stavební firma ho na závěr obloží ještě drobným kamenem, aby betonové pylony nekazily ráz historického místa.

Spustit audio

Související