Po více než dvou měsících skončila sanace Barevné skály u řeky Vltavy v Krumlově

2. srpen 2018 10:06

Zátarasy a také ploty už pod Barevnou skálou u řeky Vltavy v Českém Krumlově nenajdete. Sanace skalního masivu po více než dvou měsících skončila.

Omezení pro vodáky ale na přilehlém jezu trvá dál. Státní plavební správa a Povodí Vltavy musí z místa odklidit napadané zbytky kamení.

Lodě je tedy zatím stále nutné přenášet po levém břehu. Většině vodáků to ale nevadí. „Letos máme loď lehkou, takže to taková práce není. Přestože se mnou cestuje moje přítelkyně, která není moc silná, tak je to v pohodě, tady je to pár metrů, to je horší loď vynášet večer do kempu,“ komentuje vodák Jakub z Týna nad Vltavou.

Lodní propust a také cesta na břehu budou znovu přístupné nejpozději do konce příštího týdne. „Pokud se podíváme do té části zahrazené pod propustí, tak jsou tady ještě nějaké kameny. Ty je potřeba odstranit, vyčistit tu část koryta včetně sousedního jezu, protože by to mohlo způsobit zranění proplouvajícím vodákům,“ říká Josef Leffler ze Státní plavební správy.

Horolezci odlamují zvětralou Barevnou skálu, která ohrožuje vodáky na Vltavě

Barevná skála sanace

Barevná skála v Českém Krumlově postupně mizí. Velká část skalního masivu je podle statika v havarijním stavu a je potřeba ji odstranit. Jinak hrozí, že se zřítí na cestu a do řeky Vltavy.

Pro vodáky proto pořád platí omezení. Před jezem na ocelových lanech visí značka Zákaz proplutí. „Samozřejmě jsou tady informativní tabule o rekonstrukci a o tom, že úsek není splavný, je tu též informace, kudy vodáci mohou přenést plavidla,“ doplňuje Josef Leffler.

Lesy České republiky Barevnou skálu oficiálně předají v úterý 7. srpna. Firma, která sanaci prováděla, z ní odlomila přibližně 900 kubíků horniny.

autor: mvo
Spustit audio

Související