Jihočeští záchranáři trénují na nejmodernější figuríně. Ta s nimi dokonce i mluví

30. květen 2017

Radka Krygarová pracuje u záchranky více než 20 let. Byla členkou Letecké záchranné služby, teď vyjíždí se sanitkou a zároveň je lektorkou Vzdělávacího a výcvikového střediska. Práce má dost, protože záchranáři i řidiči se musí neustále vzdělávat.

„Teď jsme na interaktivní figuríně nacvičovali zákrok záchranářů při infarktu myokardu. Ta figurína mluví se záchranáři a oni na tu situaci reagují, konzultují s lékařem, podávají léky a transportují do nemocnice. Výhodou je to naše vybavení, používáme opravdu nejnovější techniku i na nácviky,“ popisuje.

Záchranáři tak mají možnost zažít situace stejně, jako by odehrály v realitě. Trénují například i resuscitaci. „Díky technice mají zpětnou vazbu toho, jak resuscitují. Takto je to i při reálném výjezdu, mají možnost zapnout automatickou analýzu, nebo je tam nenahraditelný lidský faktor, kdy sami diagnostikují křivku a podle toho dávají výboje,“ ukazuje Radka Krygarová.

Moderní figurína samozřejmě není levná, záchranku stála milion a půl. Investice se ale vyplatila. „V republice jsme jedni z těch, kteří ji využívají opravdu na sto procent. Lektoři s ní pracují, dávají do ní scénáře a připravují to školení. Můžeme na ní nasimulovat jakoukoli diagnózu vyjma traumatologických stavů, můžeme trénovat vše od srdeční masáže po interní onemocnění, včetně třeba krvácení do mozku,“ dodává Radka Krygarová.

Školicím dnem na výjezdové základně Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje v Českých Budějovicích je středa. Každý týden sem dojíždí dvanáct záchranářů z různých oblastí.

Vzdělávání je podle hlavní lektorky velmi důležité. „Občas někteří záchranáři, kteří mají dlouholetou praxi, mají pocit, že ví všechno, ale vždycky vás může něco překvapit. Já osobně jezdím přes dvacet let a jsou situace, které člověk zažije poprvé, i když si myslí, že už všechno viděl. Toto školení je navíc i o předávání zkušeností, nejen lektor něco učí, ale záchranáři mezi sebou komunikují a zkušenosti si předávají sami, což je neméně důležité,“ uzavírá.

Spustit audio