Jihočeští rybáři se snaží zabránit úhynům ryb. Na rybnících mají okysličovací techniku

28. červenec 2022 09:41

Na mnoha jihočeských rybnících v současnosti uslyšíte hlasitě šumět vodu. Zvuky vydává technika, která dodává do vody kyslík. Kvůli horkům a častým bouřkám je ho totiž ve vodě nedostatek a hrozí úhyny ryb.

„Tady máme oxymetr, naměřili jsme tři miligramy kyslíku na litr,“ ukazuje technik rybářského střediska Ponědraž David Korbel na hrázi Bošileckého rybníka. Naměřená hodnota značí zhruba o 60 procent méně z úplné nasycenosti vody kyslíkem.

Proto je na rybníce v dálce vidět technika, která vypadá trochu jako malá fontána. „Areační technika víří vodu, čímž dostává větší množství kyslíku do vody. Toto zařízení máme nasazeno na padesáti rybnících z celkového počtu 400. Obsádka se shromáždí u té techniky, protože tam je samozřejmě víc kyslíku,“ vysvětluje David Korbel.

Nedostatek kyslíku v rybnících, nejenom třeboňských, způsobila vedra, ale také letní bouřky. „Došlo k obrovským splachům z polí. Rychle se zaplavily zarostlé rybníky, takže ty rostliny teď zahnívají, což nám kyslík spotřebovává. Přišly velké živiny hlavně z těch splachů a rybník samozřejmě zazelená. Jsou to milionové kolonie sinic. Ony v sobě mají tukové jádro, takže se pak může zdát, že tam došlo k nehodě, že se tam vylil nějaký olej,“ popisuje vedoucí chovu ryb Rybářství Třeboň Zdeněk Eisert.

Čtěte také

To může významně ohrozit zdraví ryb. „Pokud se voda stále ohřívá, dochází k horšímu nasycení, je horší rozpustnost vzdušného kyslíku ve vodě a může se stát, že ryba se s tím nedokáže vyrovnat. V deficitech, hlavně v ranních hodinách a před bouřkou, kdy se změní tlak, může dojít k ojedinělému úhynu. Je to jako igelit na hlavě, prostě se najednou udusí. My se proti tomu snažíme bojovat, proto se dělají měření a správci a baštýři to hlídají,“ říká Zdeněk Eisert.

Kvůli nedostatku kyslíku ve vodě změnili rybáři i dávkování krmení. „Pokud kyslík v té vodě není, ryba má problémy s trávením, ale také potravu nepřijímá. A sypat krmení jenom tak do vody, aby tam hnilo, to si nemůže nikdo z nás dovolit. Pokud krmení hnije ve vodě, zase spotřebovává kyslík. S klesajícími hodnotami kyslíku tedy musíme krmení omezit, nebo úplně zastavit,“ dodává vedoucí chovu ryb.

Tyto negativní vlivy a menší přírůstky ryb určitě ovlivní i výsledek podzimních výlovů.

Spustit audio

Související