Třeboňští rybáři uměle vytírají štiky. Než se z jikry vyvine zárodek, trvá to zhruba 24 dnů

23. březen 2022 16:53

Až třicet tisíc jiker může mít v sobě štika obecná. Nová generace vznikne ve volné přírodě ale jen z jednoho procenta celkového množství těchto vajíček. Proto třeboňští rybáři i letos na jaře uměle štiky vytírají. Není to úplně snadná záležitost.

„Štiku zabalíme, osušíme břicho. Chytneme otvor, kterým vytékají jikry, aby nám neunikly, a do mističky je vytíráme lehkým tlakem,“ popisuje umělé vytírání štik vedoucí chovu ryb Rybářství Třeboň Zdeněk Eisert.

Mezitím student Jiří Drachovský už čeká se stěrkou a lavorem. „Do lavoru dáme jikry, potom přidáme mlíčí a vodu, která aktivuje spermie. Budeme míchat, než dojde k oplození. Slijeme přebytečnou tekutinu a poté budeme půl hodiny odlepkovávat,“ vysvětluje.

Rybí líheň v Mokřinách na Třeboňsku

„Odlepkování“ je proces, při kterém se jednotlivé jikry oddělí od sebe. „Potřebujeme mít každou kuličku zvlášť. U štiky se to dělá kaolinem rozmíchaným ve vodě, složka kaolinu obrousí tu lepivost. U kapra se třeba používá plnotučné mléko,“ dodává Zdeněk Eisert.

Poté rybáři jikry přesají do speciálních lahví. „Tam jsou deset až dvanáct dní. Čím je jikra starší, tím víc tmavne a postupně se vyvíjí zárodek, to embryo ty štiky. Pak jde na žlab s vložkou, tam se dá odměřené množství, počítáme, že na jedné vložce je 20 tisíc štiček,“ ukazuje Zdeněk Eisert.

Tento proces trvá přibližně 24 dnů. Teprve potom malé plůdky rybáři převezou do třeboňských rybníků.

Spustit audio

Související