Prohlédnout si sojku, budníčka nebo rákosníka mohou lidé, kteří přijdou za ornitology k rybníku Řežabinec

27. červenec 2022 14:28

Dozvědět se něco o ptácích a také si je zblízka prohlédnout. Zájemci, kteří dorazí k rybníku Řežabinec na Písecku, uslyší mnoho zajímavostí přímo od ornitologů. Na místě totiž pořádají už po šestačtyřicáté kroužkovací akci Acrocephalus. Lidé tam můžou přijít každý den od 6 do 18 hodin. Nejvíc ptáků ale ornitologové chytají do sítí hned po ránu.

Nejčastěji se do více než dvou stovek metrů sítí chytají rákosníci, budníčci a pěnice. Ornitolog Prácheňského muzea Jiří Šebestian ale z látkového pytlíku vytáhl i sojku. „Když už toho ptáka chytíme a stresujeme ho, tak se z toho snažíme pro vědu vytěžit co nejvíc. Určujeme druh, stáří, ptáka měříme a vážíme a také sledujeme tukové zásoby,“ vysvětluje.

Obvykle ornitologové odchytí mladé ptáky. V tuto dobu jich je v populaci nejvíc. Na Řežabinci ale vědci pozorují ještě jednu specialitu. „Starých ptáků, kteří se chytí znovu, je sedm až deset procent. Mladých jednoletých ptáků se chytá patnáct až dvacet procent. A pak tu máme takových sedm až deset jedinců, kteří se každý rok chytnou několikrát, rekordman byl v našich sítích čtrnáctkrát za těch deset dní,“ uvádí Jiří Šebestian.

„Můj předchůdce a kolega vyslovil hypotézu. Spočítal si to a zjistil, že to je zhruba stejné procento v té ptačí populaci, jako je v lidské populaci vyznavačů adrenalinových sportů. Takže on vyslovil hypotézu, že to jsou ti vyznavači adrenalinu, kteří se chytají schválně,“ usmívá se ornitolog.

Čtěte také

Kromě měření a kroužkování akce Acrocephalus slouží také veřejnosti. Na práci ornitologů se přijela podívat například Jaroslava Pixová z nedaleké Putimi. „Líbí se nám to. Jednak je to v přírodě, která má po ránu zvláštní atmosféru, a kolem ptáků je to velmi zajímavé, dozvíme se spoustu nových věcí,“ říká.

Na Řežabinec už od dětství jezdila řada jihočeských ornitologů. Teď tu pravděpodobně vzniká další generace. Do kroužkování se zapojuje třeba Anežka Berková z Prahy. „Já se hodně zajímám o vodní ptáky a dravce. Dělala jsem monitoring vodního ptactva v Praze, zabývala jsem se tím celou zimu, každý týden jsem chodila sčítat a pak jsem z toho vypracovala ročníkovou práci v devátém ročníku,“ vypráví.

Kroužkovací akce Acrocephalus potrvá u rybníka Řežabinec nedaleko Ražic do 2. srpna.

Spustit audio

Související