Zemědělci mohou získat mimořádnou dotaci. Současné problémy spojené s nárůstem cen to ale podle nich neřeší

12. červenec 2022 17:08

O mimořádnou dotaci na zmírnění dopadů inflace si mohli zažádat někteří zemědělci. Prostředky jsou určené pro chovatele dojnic, drůbeže, prasat a pro pěstitele brambor a jablek. O podporu požádalo přes 2300 farmářů, z toho deset procent na jihu Čech. Ministerstvo zemědělství rozdělí více než 800 milionů korun.

Jihočeská společnost Zemědělské služby Dynín zažádala o novou dotaci ministerstva zemědělství, a to na chov dojného skotu a drůbeže. Těmto zemědělcům se náklady na produkci mléka a drůbežího masa kvůli zdražení krmiv, nafty a elektřiny zvýšily o třicet procent, tedy přibližně o milion korun měsíčně.

Proto zmíněná dotace současnou situaci neřeší. „Mimořádnou podporu určitě vítáme, nicméně vzhledem k tomu, že alokovaných 800 milionů korun bude rozdělováno mezi sektory prasat, drůbeže, dojného skotu, producentů jablek a brambor, předpokládáme, že nám obdržená část pokryje růst nákladů minimálně,“ říká manažer Jan Ženčuch.

Podobně to vidí i Jaroslav Muška, ředitel společnosti Zemcheba Chelčice, která je největším pěstitelem jablek na jihu Čech. Inflace podle něj zasáhne hlavně menší pěstitele. „Pokud bychom dostali alespoň 30 až 40 procent jako náhradu, tak by to byla pomoc, přesto ovocnáři, kteří pěstují jenom ovoce a nemohou pokrýt ztrátovost z jiných výrob, opravdu musí sady rušit. Někteří ovocnáři končí, případně alespoň snižují výměru sadů, protože výroba je neustále více a více ztrátová,“ uvádí.

Kolik přesně zemědělci z dotace na dorovnání zvýšených nákladů dostanou, se dozví v polovině srpna.

Spustit audio

Související