O třešeň menší než 28 milimetrů není zájem. Zemědělcům se pěstování nevyplácí, sady mizí z krajiny

10. červenec 2022 12:20

Bohatou úrodu třešní si pochvalují jihočeští ovocnáři. Část plodů ale zničily vydatné deště. Kvůli nim třešně popraskaly. To ale není jediný důvod, proč mají pěstitelé problémy s odbytem.

„Asi 30 až 40 procent třešní popraskalo. Spadlo tady během pár dní hodně vody a třešně takhle dopadly, máme velké škody. Stromy totiž nasáknou vodu a během týdne pak plody tak narostou, že prostě ta třešeň pukne,“ popisuje ovocnář Antonín Steinocher v sadu u Třebanic na Prachaticku.

Nejen tyto plody jsou ale neprodejné. „Když ta třešeň nemá 28 milimetrů, není o ni zájem a skončí většinou bohužel v pálenici, nebo je nějakým způsobem znehodnocena. Přitom zboží, které je o trochu menší, má stejnou výživovou kvalitu jako velké třešně,“ podotýká ředitel Zemcheby Chelčice Jaroslav Muška.

Třešně patří mezi nejdražší ovoce, přesto se zemědělcům příliš nevyplácí. „Kromě přírody jsou tady další vlivy, které ovlivňují pěstování, a to zvyšování cen vstupů. Zdražování je výrazné, ať už hnojiv, přípravků na ochranu rostlin, nafty. Způsobuje to, že ovocnáři jsou většinou ve ztrátě a sady mizí. Za poslední tři roky v republice ubylo přes deset milionů stromů,“ vysvětluje Jaroslav Muška.

Čtěte také

Menší ovocnáři mají každým rokem problémy sehnat brigádníky na česání třešní. Ani letošek není výjimkou. „Letos se nám sice nějací brigádníci hlásili, ale přijede tak půlka, vyzkouší si to a zjistí, že to pro ně není, že je to namáhavá práce. Brigádníci jsou nespolehliví,“ říká Antonín Steinocher.

Brigádníků je málo. Lidí, kteří si přijdou do sadů třešně otrhat a koupit, ale stále přibývá. Za kilogram ovoce tam totiž zaplatí zhruba o polovinu méně než v obchodních řetězcích. „Lidé se vrací a hlásí se noví a noví. Velmi nám pomůžou úrodu sklidit. Máme vysázený nový sad, kde jsou třešně na krátkých odnožích a všechno se trhá jenom ze země, tam lidé moc rádi jezdí,“ dodává Antonín Steinocher.

Sadaři musí třešně sklidit do konce příštího týdne. Jinak i to, co zbylo na stromech, popraská a bude neprodejné.

Spustit audio

Související