Jihočeský kraj odstranil poslední překážku k výstavbě obchvatu Srubce na Českobudějovicku

2. červen 2022 12:07

Po desítkách let příprav se projekt výstavby obchvatu Srubce u Českých Budějovic může posunout do závěrečné fáze. Jihočeský kraj se s majiteli dohodl na odkupu jednoho z domů, který leží v trase plánované silniční přeložky.

Právě kvůli sporům o tento objekt obchvat loni nedostal územní rozhodnutí. Hejtmanství teď chce vše co nejvíce urychlit, aby bylo možné přeložku napojit na dálnici D3, která se staví jen pár stovek metrů od hranice obce.

„O obchvatu Srubce se mluví již od roku 1989, kdy byl namalován do územního plánu. Bližší specifikace byla někdy kolem roku 2008,“ připomíná starostka Lenka Malá.

Rodinný dům, který bude vykupovat Jihočeský kraj, leží ve směru od Budějovic po levé straně u silnice nahoru na Srubec. „Já pevně věřím, že to byla poslední překážka a že teď už nic nebude bránit tomu, aby se obchvat Srubce začal budovat. Obchvat povede od dálničního přivaděče okolo odkaliště a přesně u tohoto domu bude přetínat Ledenickou ulici,“ dodává starostka.

Aktuální rozhodnutí kraje vítají i obyvatelé Srubce, například Šárka Macháčková, která bydlí nedaleko Ledenické ulice. Ta je podle ní už teď hlavně v dopravních špičkách přetížená a například pro malé děti je přecházení silnice velmi nebezpečné. „Těším se, až budeme moci konečně s dětmi chodit na hřiště a já jako maminka tří dětí nebudu mít strach, že mi vběhnou pod kamiony, které tady projíždí ve velmi hustém provozu,“ říká.

Čtěte také

Vedení kraje teď pracuje na drobných úpravách projektu. Místo původně zamýšleného kruhového objezdu povede část obchvatu tunelem. „Navrhujeme, aby došlo ke změně křížení těch dvou ulic, abychom nechali Ledenickou tak, jak je, a podešli jí, aby mohl ten proud z Ledenické dolů jezdit kontinuálně. Tam se předtím plánovala kruhová křižovatka, takže nám tohle vykoupení umožní jiné technické řešení,“ vysvětluje hejtman Martin Kuba.

Hejtmanství zároveň prosazuje, aby se stavba rozdělila do dvou etap, a to kvůli napojení obchvatu na dálnici, která má být v daném úseku podle plánů Ředitelství silnic a dálnic hotová v roce 2024.

„Co nejrychleji postavit to napojení na Ledenickou a potom pokračovat v obchvatu Srubce. Když ta první část nebude, tak nechápu tu myšlenku, že by někdo považoval za správné, že z Ledenic budou všichni sjíždět do Vrbného a promotávat se přes Zanádražní na dálnici z druhé strany,“ doplňuje Martin Kuba.

Nové územní rozhodnutí by Jihočeský kraj měl získat příští rok na jaře. Následně může vykupovat pozemky a žádat o stavební povolení. Podle odhadů vyjde stavba obchvatu Srubce zhruba na jednu miliardu korun.

Spustit audio

Související