Doprava v Českých Budějovicích se už třetí týden hroutí. Teď ještě přibyla další uzavírka

17. květen 2022 11:18

Nekonečný průjezd městem a zpoždění i o víc než hodinu – taková je teď dopravní situace v Českých Budějovicích. Hlavní komplikaci pro řidiče už třetí týden po sobě představuje oprava ulice Strakonická, která je jednou z nejvytíženějších ve městě. Nově k tomu ale přibyla uzavírka části ulice Branišovská, kde vzniká kruhový objezd. Podle radnice se tato stavba nedala odsunout.

Strakonická, Plavská a nově i Branišovská. Všechny tyto tři ulice v Českých Budějovicích jsou teď kvůli opravám uzavřené úplně, nebo průjezdné pouze částečně.

Na Branišovské začala výstavba kruhového objezdu na křižovatce s ulicí Milady Horákové. Náměstek primátora pro dopravu Petr Holický vysvětluje, že jde o dlouho připravovaný projekt. „Kdybychom tuto stavbu odložili, mohl by nám chybět čas v plynulé návaznosti na další akci, kterou by měla být propojka mezi Branišovskou a ulicí Na Sádkách,“ říká. Objízdná trasa vede přes ulici Milady Horákové, Evžena Rošického a Jana Opletala.

Doprava teď v krajském městě kolabuje každý všední den, a to nejen při ranní a odpolední špičce. Lidé se často nemůžou spolehnout ani na spoje městské hromadné dopravy, které mívají zpoždění i několik desítek minut.

„S úplnou uzavírkou Branišovské jsme přišli v období, kdy je možné velmi dobře využít i cyklodopravu, takže vyzývám Budějčáky, kdo umí a může jezdit na kole, nechť tak učiní, zejména z oblasti sídliště Máj,“ dodává Petr Holický. Úplná uzavírka části Branišovské skončí 19. června, pak už provoz na místě budou řídit semafory.

Čtěte také

Přípravu dopravních staveb v Českých Budějovicích dlouhodobě kritizuje jihočeský hejtman Martin Kuba. Podle něj výstavba na Branišovské přichází v nepravý čas. „Bohužel to zase jenom ukazuje, že město poměrně špatně plánuje své stavby. Když už nějakou začne, tak ji začíná v poměrně nevhodný čas, byť to, že se vůbec staví nějaká dopravní stavba ve městě, je poměrně unikum,“ komentuje.

Přetíženému provozu by do budoucna měla výrazně ulevit takzvaná Severní spojka, která propojí hlavní tah na Písek s dálnicí D3. Podle hejtmana Kuby teď příprava této klíčové komunikace výrazně pokročila. „Projektuje se pro stavební povolení, vykupují se pozemky. Podklady by měly být hotové ke konci roku, takže by se mělo na konci roku žádat o stavební povolení, někdy do poloviny roku by se dalo získat,“ uvádí.

Na Strakonické mezitím oprava pokročila do další fáze. Celý tento týden se v úseku od křižovatky Strakonické s Plzeňskou směrem k sídlišti Vltava přesouvají práce z pravého do levého jízdního pruhu v obou směrech.

„Tato část potrvá do 23. května, den poté bude zahájena další fáze, během které se přesuneme do úseku mezi křižovatkami ulic Strakonická a Plzeňská a Strakonická a Pražská,“ doplňuje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. Celá rozsáhlá rekonstrukce Strakonické ulice by měla skončit do 6. června.

Spustit audio

Související