Jihočeský folkový večer v budějovickém rozhlase patřil známým a časem prověřeným kapelám DRC a Devítka

4. říjen 2023

Po úspěchu loňského Jihočeského folkového večera s Bonsai č. 3 a duem Luboš Hrdlička a Monika Vodičková připravilo českobudějovické rozhlasové studio na letošní čtvrtý říjnový večer další dvojkoncert známých a oblíbených folkových skupin: DRC a Devítka.

Kapely mají společného třeba to, že jejich páteř tvoří manželské dvojice. Nejprve vystoupila kapela se zvláštně zvukomalebným názvem DRC v čele s Hankou a Honzou Švejkarovými a po nich Devítka s Jindřiškou a Honzou Brožovými.

Holka od koní, Stárnoucí muž a další písničky mají jistě ve svém srdci příznivci kapely Devítka vzniklé už v roce 1992. Kapelník, zpěvák a kytarista Honza a zpěvačka a hráčka na džembe Jindřiška souběžně řadu let působili ve skupině Žalman & Spol.

Pojivé vokály a folk-rockový charakter jsou typické též pro současnou Devítku, opírající se nadále o autorskou tvorbu Honzy Brože, kterou najdete na dosavadních úctyhodných dvanácti albech, přičemž to poslední Štístko vyšlo před třemi lety. Devítku na čtveřici doplnili v rozhlasovém sále U Tří lvů ještě baskytarista Honza Klupka a kytarista Honza Brabec.

Kapela DRC se pohybuje na jihočeské folkové scéně ještě déle než Devítka a letos vstoupila do Kristových let. Ještě nedávno byl DRC duo. Předtím však kapelou prošla plejáda interesantních osobností a každá z nich dotvářela hudební obraz, do nějž se vešly rovněž námluvy s jemným rockem.

V současnosti už je DRC zase rozšířený – o kvalitní posily: kytaristu Vítka Zichu, baskytaristku a zpěvačku Kristínu Dlouhou Nídlovou a Honzu Švejkara mladšího s foukací harmonikou. Před dvěma roky vydal DRC milé album, v pořadí čtvrté, Káva ve dvou. A jeho titulní písničku si můžete poslechnout v Hudebním pozdravení Jiřího Kasala.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související