Jihočeši: muzikant Miroslav Stecher

16. březen 2013

Nechybělo mnoho a Miroslav Stecher se dal k cirkusu. Dnes na to vzpomíná s úsměvem: „Představte si, že jsme o tom kdysi se ženou docela vážně uvažovali. Byli jsme mladí, děti jsme ještě neměli a život v maringotce nás lákal. Já jsem chtěl ke kapele a žena jako ekonomka by se tam taky nějak uchytila. Ale nakonec jsme si to naštěstí rozmysleli…“

Pro České Budějovice a jihočeský folklór je jistě dobře, že tehdy Stecherovi zůstali doma. Těžko říci, jak by bez nich vypadal soubor Úsvit, který Miroslav Stecher vede přes třicet let. Jisté je, že v našem kraji by dnes bylo méně dudáků, a kdoví, jestli by tu někdo dokázal dudy vyrobit. Tenhle nástroj je nejspíš Stecherův osud: rád na něj hraje, báječně s ním vypadá, hru na něj vyučuje, a ještě ho umí sám postavit. Vloni mu dokonce ministerstvo kultury udělilo právě za výrobu dud a fanfrnochů prestižní ocenění Nositel tradice lidových řemesel.

Miroslav Stecher prožil téměř celý život v domě na rohu Široké a Stejskalovy ulice v krajském městě. Narodil se tu v roce l946. Po únoru 48 Stecherovi o dům přišli, ale po sametové revoluci ho v restituci dostali zpátky. „Strávil jsem tady moc hezké dětství,“ vzpomíná, „docela jiné, než mají dnešní děti. Celé dny jsme běhali venku, v zimě jsme chodili sáňkovat do Háječku nebo bruslit na zamrzlou řeku, a jednou jsme se dokonce sami vydali na kolech do Prahy na spartakiádu!“

Hlavním zájmem byla ale pro Stechera odmalička muzika: nejprve klavír a posléze i klarinet a dudy. Pro ty, kdo ho znají z pódia v lidovém kroji, bude asi překvapením, že v mládí hrával i s rockerem Oldřichem Říhou. Setkali se v Plzni, kde se Miroslav Stecher vyučil ve strojírenském oboru a kde také naplno vstoupil do hudebního života.

Jak sám říká, na muzice ho nejvíc baví právě žánrová pestrost: jeho jméno najdeme mezi členy beatové skupiny The Sinners, s kapelou Dudlajda si zahraje nejen lidové písničky, ale i jazz, a dodnes vede folklórní soubor Úsvit. A protože mu hudba celý život dělala radost, těší ho, že po něm tenhle talent podědily i dvě dcery. A tím to nekončí: jeho čtrnáctiletý vnuk Kryštof už staví vlastní dudy – do léta snad budou hotové.

Poslechněte si celé vyprávění tak, jak jej zaznamenala redaktorka Hana Soukupová.

0:00
/
0:00
autor: Hana Soukupová
Spustit audio