Jedničky, splněné plány a procenta výkonu. Tyto motivace bychom měli podle odborníků na emoční inteligenci opustit

2. únor 2022

Takzvaná emoční inteligence se zatím neměří jako IQ, ale mluví se o ní čím dál víc. Je to naše schopnost komunikovat, vycházet s ostatními, chápat se a podporovat. Je to umění naslouchat i se otevřít. Radovat se z přítomného okamžiku i umět se kontrolovaně zlobit, případně se asertivně ohradit proti tomu, co je nám nepříjemné. A je to důležitá podmínka životního úspěchu každého z nás.

Přesto české školství dál klade důraz spíš na znalosti, výpočty a paměť. Což není špatně, ale podle Aleše Rumpela ze společnosti Scio by rozvoj vědomostí měl jít ruku v ruce s emoční výchovou.

„Myslím si, že naše kultura obecně má spíš tendenci ty emoce potlačovat, jaksi nepatří do školství, do zaměstnání, je to soukromá věc. Pociťují to i top manažeři z velkých společností, které jsou vesměs zaměřeny na výkon, nebere se ohled na emoce a ti lidé se trápí a nemohou o tom mluvit,“ říká.

Aleš Rumpel ze společnosti Scio

Tento trend začíná podle Aleše Rumpela právě už ve škole. „Nejdříve je naším cílem jednička, pak je to plnění plánů, procenta, výkony, čísla. Porazit test, našprtat se, dostat výbornou – to je ten kvantifikovaný výkon. A tím se učíme nesprávné motivaci. Ne něco zvládnout a poučit se z chyby, ale získat nějaké hodnocení,“ popisuje.

„To se naštěstí mění spolu se zaváděním systému slovního hodnocení,“ říká k tomu dále odborník na emoční inteligenci, „více a více škol upouští od systému jedniček a pětek, což je to nejmenší, co pro ty děti můžeme udělat.“

Jak tedy budovat správnou motivaci? „Je potřeba vědět, že když uděláme chybu, je to příležitost k učení. Chyba není průšvih, chyba je příležitost. Je třeba chválit děti za to, že se něco naučily. Být konkrétní. Zaměstnance chválit specificky, říct, co se povedlo a jaký to má dopad, to je důležité. Dostat čokoládu nebo peníze za výkon správnou motivací není,“ upozorňuje Aleš Rumpel, který tvoří ve společnosti Scio projekty pro děti a rodiče.

Celý rozhovor s Alešem Rumpelem o emoční inteligenci si poslechněte online.

Spustit audio

Související