Je to setkání Akumulátora 1 a Vratných lahví, říká Jan Svěrák o novém filmu Betlémské světlo

6. březen 2022

Stárnoucí spisovatel, kterého začnou pronásledovat postavy jeho nedokončených děl, je hlavním hrdinou nového českého filmu Betlémského světlo. Natočil ho režisér Jan Svěrák podle povídek svého otce Zdeňka Svěráka, který také ztvárnil hlavní roli. Oba už film představili na předpremiéře v Českých Budějovicích, kina budou snímek promítat od 10. března.

„Pro mě je Betlémské světlo takovým setkáním filmů Akumulátor 1 a Vratné lahve. Objevuje se tam linka toho dlouholetého manželství se všemi komediálními prvky, které takové manželství může přinášet, a vedle toho je tam něco, čemu říkáme magický realismus, tedy určitá nadsázka, fantazie, hravost. Právě to mi na tom vyprávění přišlo osvěžující a dlouho jsem to nedělal,“ říká Jan Svěrák.

Daniela Kolářová a Zdeněk Svěrák ve snímku Betlémské světlo

Film vypráví o stárnoucím spisovateli Karlu Šejnohovi, kterému psaní už nejde jako dříve. Nedokončené povídky se mu hromadí v hlavě, jejich postavy vylézají na denní světlo a dožadují se, aby autor pokračoval v ději.

Princip ožívání postav ve snu se stal Janu Svěrákovi klíčem k filmovému vyprávění. „Tím, že začneme vyprávět rovnou v říši fantazie, nastavíme laťku a můžeme tak pokračovat. Divák, pokud tomu porozumí, jde s námi. Jestliže se postavy z fantazie hlavního hrdiny reálně vyskytují u nich v kuchyni, lezou mu do koupelny a povídají si tam s ním, otevírá se tím obrovský prostor, vzniká nové hřiště ke hře,“ líčí režisér.

Scénář filmu Betlémské světlo napsal Jan Svěrák podle povídek svého otce. A jak sám Zdeněk Svěrák říká, do finální verze zasahoval jen málo. „Ta spolupráce tentokrát nebyla taková, že bych já psal scénář, on mi ho vracel a při takové deváté verzi by byl spokojen. Honza vybral z mých povídek tři, které se mu líbily, a pokusil se je odvyprávět najednou. To by mě asi nenapadlo, kdybych já psal scénář. Když měl tohle své pojetí hotové, tak jsme se scházeli na takzvané proveselování,“ prozrazuje

Filmovou manželkou Zdeňka Svěráka se ve filmu Betlémské světlo už počtvrté stala Daniela Kolářová. „Nás svedl dohromady Jiří Menzel, který z nás udělal manželský pár ve filmu Na samotě u lesa. Já do toho vstupoval jako naprosto nepolíbený, neherec a ona už byla slavná. No, ale Menzel chtěl, abych působil trochu jako neherec, jako člověk, který na ten venkov úplně nepatří. S Danou jsme si od začátku rozuměli a potom jsme se setkali v Akumulátoru a ve Vratných lahvích. Zajímavé je, že když jsme se seznámili, Dana byla o deset let mladší než já a ten rozdíl tady furt je,“ směje se Zdeněk Svěrák.

Ačkoliv brzy oslaví 86. narozeniny, ve svých aktivitách nepolevuje. Na předpremiéře Betlémského světla prozradil, že píše scénář pro filmovou pohádku. „Betlémské světlo vzniklo vlastně jako takový trucpodnik mého syna, protože já jsem během covidu napsal scénář filmové pohádky a jemu se nelíbí. A aby nemusel se mnou svádět zápas, tak jsme natočili tenhle film, a tím myslel, že je od té pohádky pokoj. No, ale to se mýlí. Jakmile budu mít čas, tak se do toho zase obuji a budu psát verzi za verzí, dokud to nebude dobrý,“ dodává.

Celý rozhovor se Zdeňkem a Janem Svěrákovými o jejich novém společném filmu Betlémské světlo si poslechněte v magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.