Je načase začít brát kulturu v Budějovicích vážně, říká Pavel Šporcl, který pořádá nový festival Hvězdy nad Vltavou

1. červenec 2022

České Budějovice se rozeznějí prvním ročníkem nového mezinárodního hudebního festivalu Hvězdy nad Vltavou. Jeho uměleckým ředitelem je světoznámý houslista a českobudějovický rodák Pavel Šporcl.

Pro nedělní zahajovací koncert na výstavišti zvolil slavnou Beethovenovu symfonii S Ódou na radost. Mimo jiné i proto, že je zároveň hymnou Evropské unie, které Česká republika teď na půl roku předsedá.

Symfonie je známá spíš jako „Óda na radost“, ne „S Ódou na rodost“. Jak to tedy je? „Českých názvů je několik, může to být Óda, ale ten správný název asi je S Ódou. My jsme hlavně řešili, jestli s malým ó, nebo s velkým. A nakonec jsme zvolili to velké,“ usmívá se Pavel Šporcl.

Kromě toho, že na zahájení nového festivalu zazní v České republice aktuálně asi jediná veřejná produkce unijní hymny k zahájení našeho předsednictví, připojí Pavel Šporcl se svými modrými houslemi i českou tvorbu. „Já budu hrát společně s Pražskou komorní filharmonií Dvořákův houslový koncert, abychom slavnostnímu večeru vtiskli i českou notu, nejenom tu Beethovenovu,“ říká.

I další hrdá Jihočeška Jana Šrejma Kačírková vystoupí během večera, zazpívá právě v Beethovenově skladbě. Dále se představí pěvci Richard Samek, Jiří Sulženko nebo Václava Krejčí Housková. „Všechno jsou to vynikající sólisté našich obou národních divadel, a tak si myslím, že můžeme tuto událost opravdu nazývat událostí roku,“ podotýká Pavel Šporcl, který publikum celým večerem provede, a to spolu se svou partnerkou Bárou Kodetovou.

Čtěte také

„Sešlo se mnoho věcí,“ říká houslista, „nejenom že je to zahajovací koncert a že startuje české předsednictví v Evropské unii, ale také bychom rádi zdůraznili, že Budějovice se budou účastnit boje o Evropské hlavní město kultury 2028 a já i Jana Šrejma Kačírková jsme ambasadory tohoto projektu. Doufám, že uspějeme a vyhrajeme, protože Budějovice si to zaslouží.“

Od případné úspěšné kandidatury Budějovic si slibuje, že by mohla znamenat další krok k vybudování kvalitní koncertní síně. „Naše město v posledních letech trochu strádá, co se místa pro českobudějovické nebo i celokrajské kulturní dění týče. V jiných velkých městech, jako je Ostrava, Brno či Praha, se staví, nebo vehementně připravují koncertní sídla. V Českých Budějovicích je jenom malinkatá Anežka, kde sídlí Jihočeská filharmonie, a jiná koncertní síň tu není,“ komentuje.

Připomíná také, že před lety se velmi diskutovalo o Kaplického Rejnokovi, ale potom téma koncertní síně v jihočeské metropoli utichlo. „Je načase, abychom začali brát kulturu vážně,“ uzavírá Pavel Šporcl.

Celý rozhovor s houslistou Pavlem Šporclem o novém festivalu Hvězdy nad Vltavou si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.