Mezinárodní hudební festival Český Krumlov přivede muzikanty na zámecké jezírko i do kostela v Boleticích

29. červen 2022

Tak dlouho, jako je Český Krumlov památkou UNESCO, tedy třicet let, tam trvá i Mezinárodní hudební festival. Každé léto přivádí do půvabných lokací světová hudební jména. Loni to byl například Placido Domingo, jehož pěvecký koncert k osmdesátým narozeninám se odehrál i přesto, že covidová doba byla složitá. Ve dvou posledních ročnících si vyžádala posunutí termínu na září. Letos se ale MHF Český Krumlov navrací ke svým termínům uprostřed léta. A to není všechno.

„Pro letošní ročník je typická široká paleta koncertních míst,“ uvádí mluvčí festivalu Marie Rydlová. Těch míst je celkem devět a nacházejí se jak venku, tak v nejrůznějších vnitřních prostorách.

„Pod širým nebem zazní klasická symfonická hudba, ale třeba i hudba filmová od hollywoodského skladatele Johna Williamse, držitele neuvěřitelných pěti Oscarů. Letos oslavil devadesáté narozeniny,“ připomíná mluvčí.

Mezinárodní hudební festival využije i krumlovské koncertní sály. „A to jak opulentní rokokové vnitřní sály zámku, tak třeba i prostory duchovní. Specialitou je koncert v boletickém kostele svatého Mikuláše ze 12. století. Zdi jsou tam zdobené nejenom vzácnými freskami, ale i nápisy v azbuce (po vojscích Varšavské smlouvy – pozn. red.). Takže to dává místu naléhavější, tíživější atmosféru. A tam zazní Jistebnický kancionál, který letos slaví 150 let od objevení,“ popisuje Marie Rydlová.

Mluvčí Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov Marie Rydlová, ředitelka festivalu Gabriela Rachidi a kytarista a skladatel Lukáš Sommer

K zářivým okamžikům MHF Český Krumlov bude podle jeho ředitelky Gabriely Rachidi patřit zahajovací koncert Voda a oheň. „Zahajujeme 15. července na zámeckém jezírku, kam jsme pozvali Jihočeskou filharmonii. Ta vystoupí přímo z ostrůvku. Je to lokace, kam se vracíme po sedmadvaceti letech a uvedeme Vodní hudbu od Händela a také Hudbu k ohňostroji,“ říká.

Jezírko v českokrumlovské zámecké zahradě je jedním z unikátních míst festivalu. Specifické je i na přípravu. „Produkčně je to pro náš tým velmi náročné. Za ta léta se různými přírodními faktory jezírko podstatně změnilo. My vytváříme přírodní hlediště, diváci budou sedět kolem vody a na orchestr se budou dívat přes vodu,“ dodává ředitelka.

Dalším highlightem festivalu je podle ní 16. červenec a Noc romantismu v Pivovarské zahradě. „To je další z našich pravidelných míst. Letos zazní Čajkovského klavírní koncert č. 1 b-moll v podání Ryana Martina Bradshawa, mladého šestnáctiletého sólisty slovensko-australského původu. Také se můžeme těšit na symfonii Césara Francka,“ upřesňuje.

Čtěte také

Do řady hlavních událostí 31. ročníku MHF v Českém Krumlově patří i uvedení Vivaldiho opery Farnace. „Operu jsme situovali přímo do barokního divadla na českokrumlovském zámku, i to je mimořádné místo, jedno z nejzachovalejších divadel z té doby na světě,“ zve na 21. a 22. července Gabriela Rachidi. Šestého srpna uzavře letošní ročník Operní gala v Pivovarské zahradě.

Je toho ale mnohem víc, co Mezinárodní hudební festival 2022 v Českém Krumlově nabídne. Má i několik tematických řad: barokní řadu, mladou scénu nebo komorní řadu. V té se svým recitálem Duše kytary vystoupí Jihočech dnes už světového věhlasu, kytarista a skladatel Lukáš Sommer. Také on byl vedle Gabriely Rachini a Marie Rydlové hostem ve studiu Českého rozhlasu a vyprávěl mimo jiné o tom, jak koncertoval v zimě ve slavné newyorské Carnegie Hall.

Celý rozhovor o Mezinárodním hudebním festivalu Český Krumlov s ředitelkou Gabrielou Rachidi, mluvčí Marií Rydlovou a také kytaristou a skladatelem Lukášem Sommerem si poslechněte online.

Spustit audio

Související