Jaro právě začalo i s Jarním kurýrem a svrchníkem

21. březen 2021

Podle počasí spíše zatím na papíře, a tak jej snad několika písničkami různého data vzniku a rozličných žánrů přivoláme a také uvítáme pod Světly ramp.

Miki Ryvola

„Mám jaro rád. A tento pocit ve mne tato písnička vyvolává. Docela nedávno jsem navíc zjistil, že ji pojali jako svou hymnu některé slovenské osady. A taky se  mi v ní líbí obrat veze nám jaro v brašně sedlový.“   

Tak to je vzpomínka na velmi známou a pěknou písničku Jarní kurýr její autora Mikiho Ryvoly, kterou zpíval se svým starším bratrem Wabim a samozřejmě Hoboes. Pro nás je tato písnička obzvláště milá a cenná i tím, že v létě roku 1980 byla natočena v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu České Budějovice.

Waldemar Matuška

Slovesně nápaditá a barevná je také skladba Ať je v lukách jarní vlání, v níž je třeba ocenit už ono básnicky zabarvené slůvko „vlání“ znamenitého textaře a někdejšího českobudějovického rozhlasového redaktora Ivo Fischera. Waldemar Matuška ji natočil před více než 45 roky.

Miroslav Paleček

Mnoha posluchačům už udělalo velkou radost ještě zánovní supraphonské album písničkáře Miroslava Palečka Písně domova, v němž s úctou a vkusně zhudebnil poezii Jaroslava Seiferta, jako se mu to ostatně povedlo před několika roky coby kytaristovi a zpěvákovi s písničkovým odkazem Osvobozeného divadla, tedy pány Ježka, Voskovce a Wericha. Mezi sedmnácti zhudebněnými klenoty velkého českého básníka Jaroslava Seiferta najdeme Píseň o jarním o svrchníku a také, jak Miroslav Paleček, polovina legendárního tandemu Paleček-Janík, v půlhodince Světla ramp říká, „roztomilou Seifertovu miniaturu“ Jarní rondeaux.

Loretta Lynn

Jarní horečka: fenomén, který zlepšuje naše nálady a probouzí naše libida z hibernace, kdybychom si měli vypůjčit jedno  vysvětlení ze zámořských dálav. Ale zároveň  jarní horečka může vyvolat jiné změny nálady,  jako jsou zejména neklid, lenost a dokonce  zamilovanost. Tak něco z toho měla na mysli renomovaná autorka Lola Jean Dillon, když psala písničku Spring Fever, Jarní horečka, kterou natočila v roce 1978 slavná zpěvačka v žánru country and western Loretta Lynn.

Elvis Presley

O jiné Spring Fever – tedy jarní horečce zpíval v jednom songu král rokenrolu Elvis Presley v romantickém hudebním filmu Girl Happy z roku 1965, v němž  si Elvis zahrál jednou z ústředních rolí:

Ptáček mi řekl, pojď, otevři oči, obloha je plná motýlů. Květy na stromech rozvíří včely medonosné. Jarní horečka, jaro je konečně tady. Moje srdce  rychle bije. Vstaňte, jděte ven, jaro je všude.

Ovšem v jarních Světlech ramp toho bude víc:

Třeba Jarní kalendář Petry Černocké, Zdenka Merty a Kardinálů, ale také vzpomínka na Michala Poláka, vedoucího zpěváka „brněnských Beach Boys“ – kapely Synkopy 61, který se stal v 77 letech  další obětí koronaviru.

Celý pořad si poslechněte online.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio