Jane Austenová: Pýcha a předsudek. Slavný anglický román v podání českých hereckých hvězd

14. říjen 2022

Manželé Bennetovi mají pět dcer. Je nutné jim co nejdříve opatřit vhodné ženichy, protože vdavky jsou pro ženu na anglickém venkově na přelomu 18. a 19. století jedinou možností zaopatření, míní jejich energická, ovšem dosti přízemní matka. Stoicky klidný pan Bennet je víceméně glosátorem dění okolo. Mezi sestrami vyniká bystrým duchem a temperamentem druhorozená Elizabeth, alter ego samotné autorky.

Účinkují: Jaroslava Adamová, Věra Kubánková, Jiří Adamíra, Miroslava Hozová, Milena Steinmasslová, Jitka Sedláčková, Simona Stašová, Miroslav Masopust, Julie Jurištová, Dagmar Čárová, Sylva Sequensová, Marcel Vašinka, Petr Štěpánek, František Němec, Miriam Kantorková a další
Napsala: Jane Austenová
Překlad: Eva Kondrysová
Režie: Alena Adamcová
Natočeno: v roce 1986

Román Pýcha a předsudek z prostředí zámožných středních vrstev na anglickém venkově na konci 18. a počátku 19. století je nejznámějším a zřejmě nejoblíbenějším dílem spisovatelky Jane Austenové. Vyšel poprvé v roce 1813.

Příběh byl mnohokrát zfilmován, poprvé v roce 1938. Divácky úspěšný byl stejnojmenný film z roku 2005 s Keirou Knigtley v roli Elisabeth. Zatím poslední filmová „moderní“ adaptace Pýcha, předsudek a zombie vznikla v roce 2016.

V češtině vyšel román poprvé v roce 1946. Osmidílná rozhlasová dramatizace byla natočena v roce 1986, účinkují v ní české herecké hvězdy.

Jane Austenová

Jane Austenová se narodila v roce 1775 v rodině reverenda George Austena, měla šest bratrů a starší sestru Cassandru. Právě ta namalovala jediný dochovaný portrét pozdější slavné spisovatelky, který je uložen v Národní portrétové galerii v Londýně.

Jane Austenová

Jane studovala krátce na soukromých středních školách v Oxfordu a Readingu. Další vzdělání a vztah k literatuře získala především četbou.

Krátké prózy, básně a dramatické scény začala psát už v patnácti letech. Už v roce 1797 se pokusila prodat vydavateli román First Impressions (První dojmy), což byl původní název budoucí Pýchy a předsudku, ale nebyl zájem. Román Northangerské opatství (tehdy pod názvem Susan) od ní nakladatel sice koupil, ale nepublikoval ho.

Teprve v roce 1811 jí vyšel románu Sense and Sensibility (Rozum a cit), ovšem na její vlastní náklady. Prvotina vyšla anonymně pod jménem By a Lady a jako zprostředkovatel mezi autorkou a vydavatelem fungoval autorčin bratr. Rodina o literárních ambicích své dcery a sestry věděla.

V roce 1813 vyšlo přepracované First Impressions, v následujícím roce vyšlo Mansfieldské panství a v roce 1815 román Emma. Ostatní díla byla vydána až po autorčině smrti.

Jane Austenová se nikdy neprovdala, po smrti otce žila s matkou a sestrou. Zemřela ve 42 letech v roce 1817.  

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.