Jan Talich: Na jihu Čech jsem prožil nejdelší část mého života

6. duben 2021

Zajímavé a z větší části jihočeské vyprávění pokračovatele slavného rodu, dirigenta Jihočeské filharmonie a vynikajícího houslity Jana Talicha. Připravil Jiří Kasal.

Své jihočešství vidím především v rodové tradici a taky v tom, že jsem tady strávil časově nejdelší úsek mého života. A samozřejmě to navíc posilují rodinné vazby na babičku a dědu a další příbuzenstvo ve Velešíně a to, co jsem tady všechno jako dítě zažil. To jsou velmi příjemné vzpomínky a pro život důležité emoce. A je to i vůně, čichové vjemy, co mi to jihočešství připomíná. Když se jdu třeba projít k Malši, tak se vracím ve vzpomínkách k tomu, jak jsem se tam koupal s ostatními dětmi na jezu, když to ještě šlo. Tyto vzpomínky považuji za velké štěstí, které třeba jiným dopřáno nebylo.
Jan Talich

To jsou slova čtyřiapadesátiletého špičkového houslisty a dirigenta Jana Talicha, jenž je bezpochyby úspěšným a důstojným pokračovatelem slavného rodu, do nějž patří jeho prastrýc světoznámý dirigent Václav Talich a otec Jan Talich - taktéž houslista, zakladatel věhlasného Talichova kvarteta. 

Jan Talich mladší, který se stal také členem Talichova kvarteta, studoval na prestižních školách v Čechách, Spojených státech amerických i v Anglii. Má za sebou jako sólista hodně mezinárodních úspěchů v soutěžích, na koncertních pódiích i řadu nahrávek na hudebních nosičích. 

Ovšem před zhruba třinácti roky vstoupil Jan Talich výrazně do jihočeského hudebního a vůbec kulturního života, když se stal šéfdirigentem Jihočeské filharmonie. A není to jediná  jeho vazba na náš kraj. Maminčin rod totiž pochází z jihočeského Velešína, zatímco rodinné kořeny po otci sahají na Vysočinu, do Chvojnova.  

A o tom všem, ale také o ne příliš veselé covidové současnosti a kromě jiného i své zálibě,  vyprávěl Jan Talich v dalším zastavení v cyklu Jihočeši.

Celý pořad si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

autoři: Český rozhlas České Budějovice , Jiří Kasal
Spustit audio

Související