Hudebník Martin Voříšek zdědil klarinet po tatínkovi, dnes hraje s gardou i swingovým triem

11. leden 2020

Martin Voříšek z Českých Budějovic je vysokoškolský pedagog a klarinetista. Působí v hudebních uskupeních Jazzband Schwarzenberské gardy, Harlemania a také Swing Trio Avalon.

Lásku v hudbě má v genech. „Můj tatínek byl muzikant, ale já už si ho moc nepamatuji jako aktivního hudebníka, maximálně někde s kytarou u ohně. Muziku provozoval jako středoškolský student, pak ještě na vojně a potom už se jí tolik nevěnoval,“ vysvětluje.

Otec předurčil i to, že Martin Voříšek hraje na klarinet. „K tomu jsem se k tomu doslova dostal tak, že jsem zdědil nástroj po tatínkovi, takový, na který už dlouhá léta nehrál, ale prostě ho odkudsi vytáhl. Tak jsem na něj prostě začal učit a po krátké době jsem získal svůj,“ vzpomíná.

Pravidelně vystupuje například na plesech Rotary klubu. Členství ve sdružení, které vzniklo roku 1905 v USA a jehož cílem jsou humanitní služby, šíření dobré vůle a mír ve světě, zdědil opět po tatínkovi.

Martin Voříšek vyučuje na Jihočeské univerzitě. Ve volném čase se rád vrací ke knihám, které měl rád jako dítě, i když času na čtení povážlivě ubylo. Má dva syny, starší už chodí do školy a mladšímu se školní povinnosti velmi rychle přibližují. U táboráků si také rád zahraje na kytaru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.