Jan Flaška: S prstem v mapě

31. červenec 2024

Přiznám se, že neumím plánovat výlety. Jsem v tomhle ohledu úplně marný. Dokážu zabloudit i na rovném chodníku s GPSkou v ruce. Nevyznám se v takových těch čárečkách na mapě. Poslední pěší výlet, který jsem se snažil rodině navrhnout, vedl po dálnici a končil uprostřed bažiny.

Raději tedy vyrážím bez plánování nazdařbůh kamkoli, kde se neozývá hukot kamionů nebo pískot komárů. Výhodou mých výletů je, že jsou plné překvapení a nečekaných a zajímavých setkání. Nevýhodou, že se občas s celou rodinou motáme v kruhu kolem nádraží a místo na hrad dorazíme ke zrušenému autoservisu. Dvakrát.

Naproti tomu moje žena je mistrem v plánování výletů. Dokáže sedět nad mapou nekonečné hodiny a v mysli si představovat všechna ta báječná místa, která navštívíme. Její plány zahrnují cesty, vyhlídky, pamětihodnosti, odbočky, občerstvení a zastávky, to vše ve verzích pro jakékoli počasí od spalujícího vedra po sněhovou vánici. Je důkladná jako americká NASA, když plánovala cestu k Marsu, akorát jí to trvá o něco déle. Za dobu, kdy kouká do map a průvodců, bychom mohli dojít třikrát na Měsíc pěšky. Vždycky mám obavy, že náš výlet skončí tím, že slunce zapadne, děti usnou a my budeme pořád ještě trčet doma, obklopeni mapami a perfektně zabalenými zavazadly, s dokonalou představou o tom, jaký by ten výlet mohl být.

Většinou ale nakonec přeci jen vyrážíme. Cestou zdravíme rodiny, které se z výletů vracejí, a zatímco se žena dívá do mapy, my ostatní si užíváme nádherných červánků.

Z parkoviště, na kterém stojí už jen naše auto, se vydáváme k výchozímu bodu naší trasy a mě v tu chvíli polévá horko. Hned u cesty tu stojí veliká informační cedule a na ní – ano, uhodli jste – krásná barevná mapa. Žena dlouhé desítky minut studuje ty nepochopitelné čárečky, znuděné děti vytahují mobily a já přemýšlím, zda bych se organizace příštího výletu přeci jen neměl chopit já. A na pozadí té myšlenky mi hučí kamiony, bublá bažina a pískají komáři.

autor: Jan Flaška | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související