Jan Flaška: Náš přítel kávovar

15. leden 2024

Spousta lidí si myslí, že by se dnešní svět neobešel bez počítačů. Zapomínají přitom, že se v jejich stínu krčí jeden důležitější hrdina – kávovar.

Někdo říká, že káva je lepší než vynález kola. Jiní tvrdí, že je to nejlepší věc od doby, kdy byl vynalezen sex. Něco na tom bude. Když totiž nosem nasajete onu opojnou vůni kávy, okamžitě se ve vás vzedme taková vlna radosti a energie, až pánubohu odpustíte i to, že vás obdařil něčím tak ošklivým a chlupatým, jako jsou nozdry.

Myslím, že není možné roli kávy na chod civilizace dostatečně docenit. Začíná to hned ráno. Když se probudíte, vypadáte zpravidla jako zombie, co hledá mozek. (Opravdový zombie by hledal cizí mozky, vám by stačilo najít svůj vlastní.) Teprve první šálek ranní kávy vám rozlepí oči a dá vám dostatek síly obléknout se, najít klíče a mobil, opustit byt a vrhnout se do přecpané MHD a zahrát si s ostatními cestujícími Tetris s vlastními těly.

Když dorazíte do práce, máte po takovém zážitku samozřejmě potřebu dopřát si další hrníček. Kolem erárního kávovaru se to celé dopoledne hemží kolegy jako včelkami kolem úlu. Všichni tu čekají na svou dávku tekuté černé magie, která v člověku udržuje schopnost zůstat na pracovišti. I vy náhle cítíte, že jste schopní hory přenášet, byť jen ty papírové na svém pracovním stole. S každým následujícím šálkem se vám zdají pracovní problémy čím dál tím malichernější. S pořádným krajáčem přežijete dokonce i firemní poradu, i když to někdy bývá opravdu silná káva.

Kávovar má i nepopiratelnou sociální funkci. S kolegy z okolních kanceláří si tu vyměníte vtípky, zanadáváte si na počasí a na kolegy, co tu s vámi nejsou – a přitom jen tak mimoděk vyřešíte i pár důležitých pracovních problémů. Bez kávovaru by byly naše kanceláře tišší a naše oční víčka těžší.

Snad jsem vám snesl dostatek důkazů k tomu, abychom kávovar konečně povýšili na oficiální pracovní nástroj minimálně na stejné úrovni, jako je počítač. Jistě, pracovat v dnešní době bez počítačů by bylo těžké – ovšem nikoli nemožné, pokud byste v sobě měli svých pět káviček.

autor: Jan Flaška | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související