Jan Flaška: Hodinoví příbuzní

22. listopad 2023

Když nevíte, jak sestavit nábytek, přivrtat poličku, dotáhnout kapající kohoutek nebo opravit rozbitý vypínač, můžete si domů zavolat hodinového manžela.

Takový hodinový manžel je samozřejmě dokonalým představitelem genderového stereotypu. Existuje spousta žen, co by mohly od hodiny dělat hodinového manžela. Nemají problém vzít do ruky sbíječku, rozbrusku nebo vrtačku. Naopak je mezi námi i spousta manželů, co by hodinového manžela sami potřebovali.

Kdyby ale chtěl skutečně dostát svému jménu, musel by takový hodinový manžel svou nabídku služeb rozšířit. Poté, co by vám přivrtal poličku, by vás schoval v náruči a vybídl vás, ať se vypovídáte ze svých splínů. Jednou rukou by vás hladil ve vlasech a ve druhé přitom svíral ovladač televize. Nechal by vás, ať si melete, co chcete, přepínal by přitom kanály a v duchu přemýšlel, jestli by si náhodou neměl koupit elektrickou kytaru.

Podobně by mohlo vypadat povolání opravdové hodinové manželky. Taková osoba by vám vyprala prádlo, aniž by z pračky vylezl scvrklý růžový chuchvalec. Z nepoživatelných zbytků vrostlých do zadní stěny ledničky by vytvořila vynikající jídlo. Připomínala by vám výročí svatby a narozenin vašich dětí. Zpestřovala by jednotvárnost vašeho života tím, že by vám v nestřežených okamžicích stěhovala nábytek po bytě. Vychovávala by z vás citově založeného jedince tím, že by vám večer přepínala fotbal na romantické filmy. Samozřejmě by mohla být jakéhokoli pohlaví.

A proč zůstat jen u manželů a manželek? Taková hodinová tchyně by vám pomohla s úklidem domu a zavařováním a přitom vás upozornila na všechno, co děláte špatně a co jste zanedbali při výchově dětí. Hodinový tchán by vám zase během pouhé hodiny poradil při problémech s domem, s rozbitým autem a ještě by vám stihl vysvětlit, proč by celá vláda měla viset na kandelábrech. Ke konverzaci s ním by bylo dobré sehnat si hodinového politologa.

No a třeba na konci prázdnin člověk občas zatouží mít jen hodinové děti – a ne takové ty obyčejné, celodenní. Ostatně si jsem docela jistý, že i ony by sem tam uvítaly mít jen hodinové rodiče.

autor: Jan Flaška | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.