Jak se vyznat v přípravcích na kašel a rýmu

3. duben 2018

Při nachlazení určitě mnozí zavítají do lékárny. Jak se ale s personálem nejlépe domluvit, aby pomoc byla co neúčinnější? Po jakém preparátu sáhnout, jak poznat jeho kvalitu a na co si dát pozor? V pořadu Zdravíčko poradila Michaela Bažantová, mluvčí České lékárnické komory.

Začněme u kašle. Lékárník či lékárnice se pravděpodobně bude ptát, jestli je kašel suchý, nebo mokrý. Možná nebudeme vědět, jak odpovědět, jestliže je náš kašel třeba dusivý, dráždivý nebo nám trhá plíce.

„Kašel, který nás dusí a nic z nás nevychází, je suchý. Kašel, který cítíme na hrudi jako tíži, které bychom se chtěli zbavit a nemůžeme, je také suchý. Naopak jestliže vykašláváme hlen, pak jde o kašel mokrý,“ vysvětluje lékárnice Michaela Bažantová.

Léky na tyto dvě skupiny kašle jsou totiž odlišné. Aby nám magistr či magistra dobře poradili, máme se sami angažovat a své pocity jim co nejlépe popsat. „Nejhorší je, když nemocnému lék kupuje někdo jiný, pak je dobré vzít si pacienta alespoň na telefon,“ doporučuje.

Provází-li chřipku zánět dutin, pak může mít buď bakteriální, nebo virový původ. To zjistí lékař stěrem. I v lékárně lze ale zakoupit základní test. Můžeme si také pomoci nahříváním dutin. „Infralampy už jsou dnes k dostání za přijatelné ceny, anebo je možné si je ve většině lékáren také zapůjčit,“ říká Michaela Bažantová.

V českých lékárnách se neprodávají nekvalitní přípravky

Úlevu nabízejí také bylinky jako jitrocel a tymián, které uvolňují dýchací cesty, spreje se slanou mořskou vodou a další preparáty. Čajů, sirupů, zábalů a podobně je na trhu široká škála a výrobců za nimi stojí dlouhá řada.

„V českých lékárnách se neprodávají nekvalitní přípravky. Ale chceme-li mít absolutní jistotu, pak bychom měli žádat přípravky registrované u Státního ústavu pro kontrolu léčiv jako léky. Ty mají ověřené účinky,“ vysvětluje mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová.

Na rýmu si budeme chtít možná pořídit také kapky do nosu. Jenže se o nich říká, že mohou způsobit závislost, sliznice se už bez nich neobejdou a pacient má pak obtíže dýchat nosem bez nich. Je to pravda? Jaké kapky tedy zvolit, abychom si neublížili?

„Závislost na kapkách opravdu hrozí, a to u typu kapek, které nazýváme dekongescenty. Sliznice po nich splaskne. Vzniká tu rychlá závislost, už za 7 až 10 dnů. Proto v lékárně určitě dostanete informaci, že byste je rozhodně neměli užívat déle. A toto doporučení je nutné dodržet!“ varuje lékárnice.

Spustit audio