Já budu chodit po špičkách a další nestárnoucí písničky Petra Nováka si osvojil Petr Bende

7. říjen 2023

Je nemálo pěkných příkladů, že písničky Petra Nováka si získaly i dlouho po jeho odchodu srdce posluchačů, kteří v době jejich vzniku nebyli ani zdaleka na světě. A jeden z nich, známý zpěvák Petr Bende, se jal přetavit svou přízeň a obdiv a uchopit Novákovy hity s vkladem vlastní osobitosti.

Petr Bende se na to připravoval zhruba patnáct let a během toho času se sblížil s Ivem Plickou, autorem textů k nestárnoucím písničkám z šedesátých let jako Já budu chodit po špičkách, Povídej, Náhrobní kámen nebo Klaunova zpověď.

K tomu šestačtyřicetiletý rodák z jihomoravských Ivančic Petr Bende přidal tato slova: „Mám opravdu radost! Tím, že mohu zpívat Petrovy skladby s kapelou nebo ve velkém obsazení s filharmonií, a mám k tomu přímé požehnání od autorů a dědičky paní Jakoubkové, je tento projekt pro mne hmatatelný a vymyká se tak klasickému revivalu.“

Petr Bende ve spolupráci s producentem Lukášem Chromkem a aranžérem Janem Lstibůrkem pojal patnáct songů písničkového rytíře lásky a zazpívá je na začátku listopadu v Olomouci s Moravskou filharmonií a v pražském Divadle Hybernia s Filharmonií Hradec Králové.

„Moje hlavní motto bylo: Smeknout klobouk, být součástí a také být pokorným průvodcem příběhů pro současné publikum a další generace,“ řekl Petr Bende. A můžete sami posoudit, jak se mu povedlo tento záměr naplnit ve zbrusu nové nahrávce písničky Já budu chodit po špičkách.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související