Ivan Mls: Partneři

20. duben 2020

Krátce po začátku naší doby koronavirové se vyrojila k tomuhle tématu spousta vtipů. Asi to máme my, Češi, v povaze: I když je nám nejhůř, děláme si z toho srandu.

V tomhle případě to může mít i profylaktické účinky: Pokud totiž skutečně platí přísloví - veselá mysl, půl zdraví, pak už stačí jen úzkostlivě dodržovat hygienu a měli bychom mít vyhráno.

Protože další přísloví nás poučuje, že čistota je také půl zdraví. A každý školák vám bez problému spočítá, že když dáme dohromady dvě půlky, je z nich jeden celek. V tomto případě jedno celé zdraví.

Ale abych se vrátil k těm koronavirovým vtipům: Jeden z nich  si bere na mušku i manželské soužití a má vlastně formu otázky: „Myslíte si, že zavřít muže a ženu na čtrnáct dnů do karantény, je tou nejlepší cestou jak snížit počet obětí koronaviru?“

Blbé, je, že někdo to jako vtip nebere. Od začátku doby koronavirové jsem totiž už slyšel z nejrůznějších zdrojů ikskrát, jak je takové soužití náročné a složité, jaké všechny obtíže musí takovéhle páry překonávat, aby tu společnou izolaci nějak přežily, slyšel jsem i četl spousty rad více i méně renomovaných oborníků, co a jak dělat.

Tak mě v téhle souvislosti napadlo, že by si tihle trpící lidé hodně ulehčili, kdyby svou  současnou situaci brali jako trénink do budoucna. Takový nácvik dlouhodobého partnerského soužití se může docela hodit.

A určitě nedá moc práce se tomu naučit. Musí to fungovat. Že fantazíruji? Ale kdepak. Učitelů, kteří by z vlastní, životem ověřené praxe poradili, jak na to, je kolem nás habaděj. Stačí se jen rozhlédnout.

Nebo si snad myslíte, že senioři, kteří tráví v penzi už nějaký ten rok či desetiletí, si dělají těžkou hlavu z takové samozřejmosti,  že jim je jejich partner nablízku od rána do večera?  Pochybuji.

autor: Ivan Mls
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.