Ilustrovala Káju Maříka, teď maluje na oděvy. A její malby prý drží za všech okolností

30. červen 2018

„Narodila jsem se v Karlových Varech, ale moje rodina po přeslici pocházela od Kunžaku a Strmilova,“ vypráví výtvarnice Květoslava Drdová. Sedíme spolu v kavárně na pěší zóně v Jindřichově Hradci, kde malířka, která rovněž používá pseudonym Tana Tanko, v současnosti žije.

„Na rodné město nedám dopustit, stále mě inspiruje,“ říká a popisuje, jak vznikaly její ilustrace ke knihám s Kájou Maříkem nebo pro encyklopedii světových osobností.

„Když jsem byla malá, tak se po kolonádě procházel etiopský císař. Máma mě za ním poslala s kyticí a on mi na oplátku dal zlatou minci, dodnes jí mám,“ vzpomíná na příhodu jak vystřiženou z pohádky.

V Jindřichově Hradci se Květa Drdová věnuje především malbě na textil. „Tomuhle zájmu předcházely módní přehlídky, které jsem spoluorganizovala od roku 2000,“ vysvětluje.

„Teď jsem se k textilu znovu vrátila, maluju také na kabelky a různé oděvní doplňky. Jsem ráda, že se mi to podařilo zvládnout i technologicky, moje malby drží za všech okolností,“ usmívá se.

Na léto se výtvarnice chystá do nedalekého Jindřišského údolí. „Chtěla bych tam na statku u kamarádky otevřít ateliér pro děti. Mám už sepsané dvě stránky nápadů, co všechno bychom mohli dělat, od malování v plenéru po plstění,“ přibližuje plány pro nejbližší budoucnost.

Povídání s Květou Drdovou si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související