Hvězdy nejsou bílé. Mají různé barvy, jen lidské oko to nedokáže vnímat

27. říjen 2021

Všichni, kdo někdy sledovali filmy ze série Star Wars nebo obdobné sci-fi příběhy, vědí, že hvězdy mají různé barvy. Když se ale podíváme na noční oblohu, zdají se nám bílé. Jak je to možné?

„Je to způsobeno naším okem. Když máte hodně světla, přepnete na barevné vidění. Když se setmí, když je takzvaný občanský soumrak, to znamená Slunce šest stupňů pod obzorem, není dostatek světla, abyste viděli barevně, takže přepnete do černobílého módu. Tento systém okopírovaly webové kamery,“ vysvětluje jihočeský astronom Miloš Tichý.

„Roli hraje ještě porovnávací efekt. Všechny hvězdy jsou slabé, dodávají nám málo fotonů, málo světla, takže vidíme černobíle a hvězdy nám připadají bílé, bělavé,“ dodává.

Existuje ale jedna výjimka. „Když se podíváte dalekohledem hlavu Labutě, dvě hvězdy najednou uvidíte barevně. To je optická dvojhvězda. Tam se dvě hvězdy promítají velmi blízko u sebe, jedna je červená a druhá zelenomodrá. Jak je to vlastně na opačných koncích spektra, tak najednou mozek přepne na chvíli do barevného vidění,“ popisuje Miloš Tichý.

Podle něj tedy platí, že hvězdy jsou barevné, ale my to nevnímáme. Konkrétní barevnost tak závisí na povrchové teplotě. „Ty molekuly a atomy září skoro v celém spektru a vždycky v nějaké barvě září nejvíc. A je tam korelace. Podle barvy můžeme poznat, jakou má hvězda povrchovou teplotu,“ dodává.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.