Husitské muzeum v Táboře zpřístupní po tříleté rekonstrukci Bechyňskou bránu

28. červenec 2020

Bechyňská brána, jedna z nejstarších staveb v Táboře, má za sebou náročnou rekonstrukci za 15 milionů korun. Většinu nákladů zaplatila Evropská unie z grantového programu na revitalizaci a zatraktivnění památek.

Obnova se týkala nejen stavebně-technického stavu památky. Zcela nové jsou i expozice věnované historii města, které připravilo Husitské muzeum.

„Bechyňská brána je pozůstatek městského opevnění z doby husitské a k ní přiléhá hradní věž Kotnov, která je ještě o něco starší, protože souvisí s původním přemyslovským hradem. Je to jediná dochovaná válcová věž v Táboře a stala se takovým symbolem města, který je často zachycován,“ připomíná ředitel muzea Jakub Smrčka.

V prvním patře Bechyňské brány se návštěvníci budou moci vydat na cestu dávnou minulostí. Expozice je koncipována jako výlet do historie Tábora a jeho okolí. „Návštěvníci mohou chronologicky procházet dějinami od pravěku až po raný novověk,“ říká Jakub Smrčka.

Mezi exponáty zaujme i legendární táborský kančík z období Keltů. Malá bronzová soška opředená mnoha legendami byla objevena v polovině 19. století přímo na táborské ostrožně. „O kanci víme, že to byl kultický symbol, jeho znázornění se objevuje více,“ připomíná Jakub Smrčka.

Čtěte také

Historici se proto domnívají, že se jednalo o přívěsek nebo amulet, který měl představovat ochranu nebo záštitu magických sil pro jeho nositele. „Jsou to určité hypotézy, opírají se o analogie a relevantní poznatky, ale z té doby se nedochovaly žádné další záznamy, takže to nemůžeme dávat do dostatečných souvislostí,“ dodává Jakub Smrčka.

Hned vedle schodiště v Bechyňské bráně nově stojí velká prosklená vitrína, ve které jsou vystaveny odpadky středověké domácnosti a na smetišti nechybí ani krysy. „Máme tu vycpané krysy, protože jsou symbolem horší a temnější stránky středověku, protože byly nositelkami morové nákazy,“ vysvětluje Jakub Smrčka.

Návštěvníci se mohou vydat i na ochoz Kotnovské věže, kde je kromě nádherného výhledu na historické centrum Tábora čeká i nová expozice o středověkém obranném systému města.

Prohlídku Bechyňské brány v Táboře zprostředkovává kulturní magazín Kavárna. Dále pořad nabízí tip na audioknihu Deník kastelána, zve na výstavu Voda a civilizace v Českém Krumlově a představuje novou desku Boba Dylana.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související