Horní Stropnice, které někdo odčerpal z účtu 10 milionů, si v tíživé finanční situaci vezme bezúročnou půjčku

24. říjen 2024 08:13

Horní Stropnice na Českobudějovicku si kvůli tíživé finanční situaci vezme bezúročnou půjčku tři miliony korun. Dohodli se na tom místní zastupitelé. Peníze chtějí použít na splacení nejbližších závazků. V září totiž někdo napadl obecní bankovní účet a odčerpal z něj přes 10 milionů korun. Radnice původně chtěla ztrátu částečně krýt prodejem zemědělské půdy, to ale kritizovala opozice i někteří obyvatelé.

Bouřlivou debatu znovu sledovali lidé na zasedání zastupitelstva Horní Stropnice ve zcela zaplněném sále obecní knihovny. Někteří obyvatelé se opět dotazovali, jak je možné, že bankovní účet, ze kterého zmizely peníze, nebyl proti něčemu takovému dostatečně zabezpečený.

Vedení obce na schůzi tentokrát přišlo s návrhem na bezúročnou půjčku, který po debatě zastupitelé jednomyslně schválili. Peníze poskytne Mikroregion Sdružení Růže, ve kterém je přes dvacet obcí z blízkého okolí.

Spolek podle starosty Václava Kučery z KSČM pomoc sám nabídl. „To nám pomůže pokrýt závěr roku a první dva měsíce příštího roku. Tím pádem by se finance srovnaly. Je to na dva roky, plně splaceno bychom měli mít do konce října 2026,“ uvádí.

Čtěte také

Vzhledem k aktuální finanční situaci pak Horní Stropnice v příštím roce omezí některé méně nutné výdaje. „Nebudeme dělat žádné velké investice. Máme tam dotaci na novou multikáru a pak je ve hře ještě rekonstrukce kuchyně v základní škole,“ upřesňuje starosta.

Opozice s půjčkou souhlasí. Podle zastupitelky Michaely Šuplerové z KDU-ČSL je to nejlepší řešení. „My jako opoziční zastupitelé to považujeme za správné. Jsme rádi, že se nám na minulém zasedání podařilo dosáhnout toho, že schůze byla přerušena a nebyl projednán návrh prodeje šestnácti hektarů lukrativních obecních pozemků za velmi nízkou cenu,“ připomíná.

Stejný názor má obyvatelka Horní Stropnice Klára Matoušková, která ale považuje komunikaci vedení obce směrem k veřejnosti za velmi slabou. „Představa o tom, jaké jsou výdaje a závazky obce, je hodně mlhavá. Ráda bych věděla víc,“ komentuje.

Krádeží peněz z bankovního účtu obce Horní Stropnice se zabývají jihočeští kriminalisté. Podle svého vyjádření ji vyšetřují jako možný podvod nebo i zpronevěru. Další informace ale zatím odmítli poskytnout.

Spustit audio

Související