Statisíce tun strusky po výrobě oceli leží u Dívčic na Českobudějovicku. Obec podala trestní oznámení

23. říjen 2024 11:50

Desítky let se Dívčice na Českobudějovicku vyrovnávají s ekologickými důsledky zpracovávání radioaktivního uranu na svém území. Kromě toho ale řeší další problém. Jak zjistil Český rozhlas, v katastru obce na soukromém pozemku leží už delší dobu stovky tisíc tun strusky, která vzniká jako odpad při výrobě oceli. Obecnímu úřadu teď došla trpělivost a podal trestní oznámení. Případem se zabývá Česká inspekce životního prostředí.

„Tohle je zasanované a rekultivované území, kde se dříve zpracovávala uranová ruda. Momentálně tady zůstala obrovská masa strusky, přivezené pravděpodobně z Rakouska. Zabírá přibližně deset hektarů,“ ukazuje nezávislý starosta Dívčic Miroslav Stulík.

„Pro nás je největším problémem, že pod pozemkem vede hlavní vodovodní přivaděč do místní části Zbudov, který je kvůli navezenému materiálu nepřístupný. Kdyby se cokoli stalo, nemáme šanci zasáhnout,“ dodává.

Obec Dívčice proto podala trestní oznámení na neznámého pachatele. „Doufáme, že se začne konečně něco dít. Ten materiál tady přece nemůže ležet věčně, obsahuje nebezpečné látky. Doufáme, že to zmizí, protože to je nevzhledná měsíční krajina,“ vysvětluje starosta.

Pozemek patří dvojici jednatelů firmy AKUPI. Českému rozhlasu se podařilo kontaktovat jednoho z nich – Patrika Piláta, který jakákoliv pochybení odmítá. Uvedl to v písemném vyjádření: „O podaném trestním oznámení není naší společnosti nic známo. Materiál je a bude využíván do staveb, a to zcela v souladu s politikou ministerstva životního prostředí a Evropské unie. V trase vodovodu se žádná halda zmíněného materiálu nenachází.“

Společnost podle zjištění Českého rozhlasu dostala kvůli nelegálnímu závozu strusky na dotčenou plochu před čtyřmi lety pokutu 180 tisíc korun od České inspekce životního prostředí.

Čtěte také

Inspektoři se případem začali znovu zabývat v roce 2023. „V souvislosti s tímto případem Česká inspekce životního prostředí eviduje několik podnětů. Vzhledem k tomu, že kontrola doposud nebyla ukončena, nelze zatím sdělovat žádné podrobnosti,“ uvádí mluvčí Miriam Loužecká.

Návoz strusky po udělení pokuty pokračoval dál, a to i přesto, že rozbory v roce 2020 prokázaly dvojnásobné až trojnásobné překročení limitního obsahu škodlivých látek.

Legislativa sice strusku nepovažuje za nebezpečný odpad, ale podle Miriam Loužecké není její použití možné bez platného povolení pro nakládání s odpady. „Existuje určité riziko výskytu a uvolňování škodlivých látek, zejména těžkých kovů. Volné využití bez stanovených legislativních pravidel není žádoucí a může ohrozit životní prostředí,“ dodává.

Jak dlouho ještě šetření inspekce potrvá, zatím není jasné. Firma AKUPI podle vyjádření vedení zvažuje právní kroky na svoji obranu.

Spustit audio

Související