Na bývalá odkaliště u Mydlovar chce ČEZ rozmístit solární panely. Čtyři okolní obce jsou proti

19. prosinec 2023 11:36

Místo jedné z největších ekologických zátěží v Česku solární elektrárny – tak se mají podle aktuálního plánu skupiny ČEZ proměnit bývalá odkaliště MAPE u Mydlovar na Českobudějovicku. Fotovoltaické články by mohly zabrat plochu o rozloze až stovek hektarů. Čtyři obce z nejbližšího okolí s tím ale nesouhlasí. Obávají se, že záměr bude mít na lokalitu celkově negativní dopad.

„Tady vidíte, jak by měly vypadat budoucí solární parky na rekultivovaných plochách odkališť u Mydlovar. V první fázi se zatím připravuje kolem 140 hektarů,“ ukazuje starosta Dívčic Miroslav Stulík náčrty, na kterých už je přesně vidět, jakou plochu by zabraly chystané solární elektrárny.

Právě v katastru Dívčic by jich bylo nejvíc. Obec uvádí, že je o záměru málo informovaná. Navíc se obává několika možných rizik. „My v podstatě nevíme, co si o tom máme myslet. Už dnes je obec Dívčice ve srážkovém stínu, u nás v podstatě celé léto neprší a bojíme se, že instalací takhle obřích solárních parků se ten efekt ještě zvýší,“ říká Miroslav Stulík.

Nesouhlas se záměrem otevřeně vyjádřily také obce Mydlovary, Nákří a Olešník. Podle starostky Mydlovar Renaty Gondekové je celá lokalita kvůli odkalištím už tak výrazně zatížená. „Občané už si představovali, že jakmile skončí sanace odkališť, bude klid, nebude tu prašnost, hluk, někdy i zápach. A teď se zase rozjíždí něco nového, s čím nikdo nepočítal a ani o tom nevěděl,“ připomíná.

Podle skupiny ČEZ je celý záměr teprve na samém počátku. Akciová společnost ale zároveň potvrdila, že první moduly by na místě mohla začít instalovat už v roce 2026.

Čtěte také

Bývalá odkaliště jsou podle vedoucího útvaru Jaderná komunikace skupiny ČEZ Petra Šuleře pro umístění solárních panelů ideální. „Projekt zároveň téměř nijak neovlivní okolí, nezasahuje do zastavěných částí obcí a neomezuje je v rozvoji. Naopak poskytuje možnost dalšího rozšíření spolupráce,“ dodává.

Odkaliště se pro zpracování uranové rudy využívala od roku 1962 zhruba do začátku 90. let minulého století. Podle ochránců přírody představují dlouhodobě jednu z největších ekologických zátěží v Česku. Jejich rekultivaci by měl státní podnik DIAMO kompletně ukončit v roce 2035.

Také jihočeský hejtman Martin Kuba uvádí, že možnosti budoucího využití lokality jsou značně omezené. „Jestli se má někde takovýto zdroj umístit, tak se to právě tady velmi hodí, abychom ho nedávali na nějakou zelenou nebo ornou půdu  jižních Čechách,“ komentuje.

Celý projekt teď na základě rozhodnutí zastupitelstva Jihočeského kraje posuzuje krajský úřad kvůli vydání aktualizace Zásad územního rozvoje.

Spustit audio

Související